WolframAlphalla taloustietoa kaivamassa

1.6.2009 Kirjoittanut Marko Terviö

Wolfram Research on tunnettu ensiluokkaisen aivojenmädättämissohjelman, Mathematican, kehittäjänä. Testasin sen hiljattain julkaiseman tekoälykkään vastauskoneen, WolframAlphan, soveltuvuuden taloustietojen kaivamiseen ja havainnollistamiseen.

Koneen käyttämä data on ennestäänkin ollut saatavilla eri puolilla nettiä, mutta nyt eri palasten kokoaminen ja pienten yksinkertaisten vertailujen tekeminen helpottuu. Toimivat taloustiedot ovat vielä USA-painotteisia, mutta tietokantoja lienee tulossa vielä paljon lisää.

Tässä muutama toimiva esimerkki:
> portugal argentina turkey gdp per capita
> finland estonia poland fish production
> salary law professor / economics professor
> gm nissan bmw peugeot
> what is the meaning of life

Ihan kaikki ei vielä toimi niin kuin pitäisi:
> los angeles population density
Ainakin tätä kirjottaessa väestöntiheys ilmoitettiin grammoina kuutiosentissä. Ei aivan se mittayksikkö mikä minulla oli mielessä.

Kaiken kaikkiaan WolframAlpha vaikuttaa erittäin lupaavalta välineeltä. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka automatisoitua on uusien tietokantojen ja muuttujien lisääminen. Jos sekin hoituu tekoälykkäästi niin povaan WolframAlphalle huikeaa kehitystä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Parhaassa tapauksessa tästä voi tulla yhtä tärkeä väline kuin Google, ainakin tutkijoille. Mutta jos jokainen uusi tietokanta ja muuttuja vaatii ihmisen työpanoksen (niin kuin nyt epäilen) niin homma voi jämähtää aika nopeasti.

Aihealueet: Lajittelematon

Vastaa