Mikä määrää jääkiekkoilijan palkan?

24.5.2009 Kirjoittanut Matti Liski

Tampere on lyömätön paikka asua, jos haluaa pelata jääkiekkoa, asua Hervannassa ja syödä mustamakkaraa. Mutta paljonko kannattaa maksaa Tamperetta rakastavalle pelaajalle? Tämäkin asia on nyt selvitetty.

Katariina Kaijalainen teki kandidaatin tutkielman jääkiekkoilijoiden palkanmuodustuksesta Sm-liigassa (HSE 2009, kansantalous). Päätulos on, että paikkakunnan omille pejaajille maksetaan noin 20 prosenttia vähemmän kuin paikkakuntaa vaihtaville. Rahassa tämä on noin 8000 euron palkanalennus vuodessa.

Yksi selitys tulokselle on Hervanta-mustamakkara -syndrooma. Miksi maksaa paljon, jos pelaaja on jääkiekosta riippumattomista syistä ihastunut paikkakunnan joukkueeseen. Toisaalta kyseessä voi olla korvaus muuttamisen vaivoista.

Tutkimuksessa käytettiin Petteri Linnavallin (Ilta-Sanomat, 9.11.2006) keräämää palkka-aineistoa, jossa on 283 pelaajan palkkatiedot. Tavoitteena oli selittää tilastollisesti pelaajien palkkatasoa pelillisellä tehokkuudella (pisteet, plus-miinus, rangaistukset) sekä tekijöillä, jotka eivät suoraan liity peliesityksiin. Jälkimmäisiä ovat kotipaikka, ulkomaalaisuus sekä junioriluokitus.

Kotipaikka vaikuttaa siis palkkatasoon tuon 8000 euron verran itsenäisesti eli pelaajan tehokkuus on analyysissä otettu huomioon. Vertailun vuoksi mainittakoon pisteiden vaikutus palkkaan: keskimäärin on tehtävä 0,1 tehopistettä enemmän ottelua kohden, jotta mediaanipelaaja saisi tuon samaisen 8000 euroa takaisin. Siis runkosarjan 58 ottelussa 5,8 pistettä enemmän.

Palkanmuodustusta ammattilaisurheilussa on tutkittu suhteellisen paljon. Yksi syy on se, että työntekijän (pelaajan) tuottavuus on suhteellisen hyvin havaittavissa tilastoista, joista selviävät peliaika sekä pelilliset saavutukset. Koska tuottavuudesta saadaan tarkempaa tietoa kuin monilla muilla työmarkkinoilla, voidaan myös paremmin tutkia muiden kuin tuottavuustekijöiden vaikutusta palkkaan. Yksi esimerkki on ihonvärin vaikutus palkkaan.

Kotiseuturakkaus on mielenkiintoinen tuottavuudesta irrallaan oleva palkkaan vaikuttava tekijä. Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä palkkasyrjinnän kanssa.

Aihealueet: Kummalliset, Työmarkkinat

Vastaa