Tuoreet KAKit verkossa

8.3.2010 Kirjoittanut Marko Terviö

Taloustieteellinen yhdistys (TTY) päätti viime vuonna, että sen suomenkielinen julkaisu eli  Kansantaloudellinen aikakauskirja alkaa näkyä netissä ilman viivästystä vuoden 2010 alusta. Tässä se nyt on: 1/2010.

Päätös ilmaisesta verkkojulkaisusta oli lopulta helppo (olin mukana sitä tekemässä), vaikka se sisältääkin tietyn riskin yhdistykselle. Oman lehden tuomat tilausmaksut ovat TTY:lle melko tärkeä tulonlähde. Erillistilaajien lisäksi osa jäsenistä saattaa maksaa jäsenmaksunsa juuri siihen sisältyvän aikakauskirjan takia. Jos ilmainen verkkoversio johtaa kovin suureen tulojen laskuun, niin homma ei tietenkään toimi, koska julkaisutoiminnasta koituu kuluja. Tässä se päätöksen miinuspuoli, jonka tähden aiemmin oli käytössä 12 kuukauden viivästys paperi- ja verkkojulkaisujen välillä.

Lopulta plussapuoli siis arvioitiin odotusarvoisesti suuremmaksi. Yhdistyksen tavoitteisiin kuuluu taloustieteellisen keskustelun edistäminen Suomessa. Nykyaikana juttujen nopea julkaisu verkossa on juuri se tapa jolla keskustelua voi edistää. Kirjoittajiakin lienee helpompi houkutella, kun jutun saa viivytyksettä muidenkin kuin TTY:n jäsenten luettavaksi.

Tehokkuuden kannalta ilmaisuus verkossa on itsestäänselvys - artikkelin toimittaminen yhdelle lisälukijalle ei maksa mitään, joten tehokas hinta on nolla.  Mutta jotenkin ne kiinteät kustannukset on katettava. Jos vain harvat TTYn jäsenistä ovat jäseniä vain välttääkseen tuon 12 kuukauden viivästyksen verkko-KAKin niin suurempia ongelmia ei pitäisi tulla - muutoin KAKin toiminta täytyy miettiä kokonaan uusiksi. (Kävi miten kävi, niin kohta ensimmäisiä synttäreitään viettävä AT-blogi on tullut tänne jäädäkseen.)

KAKin arkistosta muuten löytyvät vanhemmatkin numerot, aina vuodesta 1999 lähtien. TTY on päättänyt myös skannauttaa ja laittaa verkkoon vanhat numerot perustamisvuodesta 1904 alkaen. Palaan sitten asiaan, sieltähän voi löytyä vaikka mitä.

Aihealueet: Lajittelematon

Vastaa