Yksityinen vs. julkinen yritysrahoitus

27.4.2010 Kirjoittanut Ari Hyytinen

Pitäisikö julkisen sektorin tukea yrittäjäksi ryhtymistä, yrittäjyyttä ja yrityksien toimintaa ja jos, niin kuinka?

William Kerr (HBS) ja Ramana Nanda (HBS) esittävät tuoreessa VoxEU-blog kirjoituksessaan “Picking the winning way: The right policy to support entrepreneurs“, että ehdottomasti väärä keino on se, että julkinen sektori pyrkii löytämään voittajayrityksiä tai -toimialoja ja kohdistamaan julkista tukea niille.

Näkemyksensä tueksi Kerr ja Nanda käyvät läpi uusinta taloustieteellistä tutkimusta tuottavuuskasvun lähteistä ja yritysrahoituksen saatavuuden merkityksestä.

Kerrin ja Nandan keskeinen johtopäätös on se, että

“The best support policymakers can provide is to encourage competition among local banks and financiers. Governments should forget about picking winners and focus on picking the right system.”

Tästä on hankalaa olla selvästi eri mieltä. Erityisen tärkeää on se, että yksityinen rahoitussektori toimii hyvin ja kohdistaa rahoitusta valikoivasti yrityssektorille.

Hyvin toimivan yritysrahoitusympäristön yksi tärkeä ominaisuus on se, että se ei ainoastaan auta käynnistämään uusia yrityksiä, vaan myös karsii matalan tuottavuuden yrityksiä (so. ei kohdista ulkoista rahoitusta niille).

***

Kirjoittaja on taloustieteen professori Jyväskylän yliopistossa.

Avainsanat: , ,

Aihealueet: Rahoitus

Vastaa