Kirjoitukset: Ari Hyytinen


Kotisivu: http://www.hyytinen.fi

Kirjoittaja toimii taloustieteen professorina Hankenilla ja Helsinki GSE:ssä.

Julkisten hankintojen avulla vaikuttaminen ei ole ongelmatonta

2.10.2020

Kansallinen julkisten hankintojen strategiaa julkistettiin 9.9.2020 (Valtiovarainministeriö 2020). Strategiaa esiteltiin myös esimerkiksi Helsingin Sanomien Vieraskynässä 7.9.2020. Strategia korostaa hankintojen vaikuttavuutta, eli sitä, että hankintojen tulisi edistää esimerkiksi ilmasto- ja työllistämistavoitteita.

Me kirjoittajat (Kirsi-Maria Halonen, Ari Hyytinen, Janne Tukiainen ja Otto Toivanen) katsomme, että vaikka nämä ovat tärkeitä tavoitteita, niitä ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista pyrkiä toteuttamaan hankintojen avulla. Tämä on hyvä muistaa, vaikka paine vaikuttavuuteen tuleekin EU:n hankintadirektiiveistä ja politiikkalinjauksista. (lisää…)

Kaksi havaintoa koronatukien kohdentumisesta

23.4.2020

Yritystuki voi olla joko suoraa rahamääräistä tukea, kuten avustuksia tai julkista tukea sisältäviä laina- ja takausjärjestelyitä, tai verotukea. Kuten hyvin tiedetään, yritystukien tarkoituksenmukaiseen kohdentamiseen ja myönnettyjen tukien vaikuttavuuden mittaamiseen liittyy monenlaisia ongelmia — siis ihan tavallisessa taloustilanteessakin eli ns. normaalioloissa (ks. mm. täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä).

(lisää…)

Pohdintaa liikenneinfrastruktuurin rahoituksesta

23.8.2018

Pohdimme Vesa Vihriälän (ETLA) ja Niku Määttäsen (ETLA ja Aalto yliopisto) kanssa liikenneinfrastruktuurin rahoitusta ja siihen liittyviä haasteita. Yhtenä lähtökohtana kirjoituksellemme oli se, että sähköautojen yleistymisen myötä polttoaineverojen tuotto saattaa kääntyä jo lähivuosina laskuun.

Toisaalta samaan aikaan itseohjautuvat autot ja ns. smart mobility-palvelut edellyttävät uudenlaisia investointeja liikenneinfrastruktuuriin.

Liikenteeseen liittyvät investointitarpeet näyttävät toisin sanoen kasvavan samaan aikaan kun sen tuottamat verotulot pienenevät.

(lisää…)

Onko uutisten harhattomuus harhaa?

18.7.2018

Helsingin Sanomat (HS) toteutti oivallisen ja ilmeisen onnistuneen markkinointikampanjan Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamisen yhteydessä. Lehdistönvapauden tärkeyttä korostaneet tienvarsimainokset ja mainoskyltit saivat minut miettimään, että mitä tällä kampanjalla meille kuluttajille oikeastaan pyritään viestittämään tai myymään.

Mietintäni monimutkaistui, kun HS:n tunnettu ja pitkäaikainen toimittaja kirjoitti kampanjaan liittyen Twitterissä (ks. tämä), että ”Sanomalehdet perustettiin yhteiskunnallisen keskustelun areenoiksi. Tietotoimistot ovat erikseen.”.
(lisää…)

Vielä apteekkitoimialan voitoista

24.7.2016

Kauppalehti julkaisi perjantaina (22.7.2016) verkkopalvelussaan jutun ”Apteekkariliitto: Sääntelyn purku iskisi syrjäseutuihin”. Siinä annettiin ymmärtää, että aiemmin laatimassani apteekkien ylisuuria voittoja tarkastelevassa blogi-kirjoituksessa olisi ollut virheitä.

Ensinnäkin, blogi-kirjoitukseni vertailussa ei ollut virheitä.

Toiseksi, jutussa mainittiin tekemäni vertailu ja minut sen laatijana. Olen taipuvainen ajattelemaan, että hyvään journalistiseen tapaan olisi kuulunut se, että toimittaja olisi kysynyt kommenttiani kirjoituksessa esitettyihin, vertailujani koskeviin väitteisiin.

Hän ei kysynyt, niinpä vastaan tässä.
(lisää…)

Ylisuuret voitot ja apteekkareiden tulot

11.7.2016

Kuten jo taloustieteen peruskursseilla opetetaan, liiallisen sääntelyn ja uusien yritysten alalle tulon rajoittaminen johtaa markkinoilla yleensä erilaisiin vinoumiin, kuten tehottomuuteen tai joidenkin toimijoiden ylisuuriin voittoihin (economic rents).

Apteekeista ja niiden sääntelystä on viime aikoina kirjoitettu paljon (ks. ainakin täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä). Tässä kirjoituksessa pohditaan, missä määrin suomalaisten apteekkitoimiluvan haltijoiden eli apteekkareiden tulojen voidaan ajatella heijastelevan apteekkitoimialan ylisuuria voittoja.

(lisää…)

Tilastonikkarointia kuolleisuudella

22.11.2015

Helsingin Sanomissa oli kirjoitus (ks. tämä Saska Saarikosken HS juttu 22.11.2015) valkoisten keski-ikäisten (45-54 v.) miesten taakasta Yhdysvalloissa ja siitä, miten ja miksi tämän ryhmän kuolleisuus vaikuttaa kääntyneen kasvuun 1999-2013. Keskeisenä viitteenä HS-jutussa on tämä PNAS-artikkeli, jonka Princetonin professorit Anna Case ja Angus Deaton ovat julkaisseet.

Tuon nimenomaisen HS-jutun lukeneita ja lukevia saattaa kiinnostaa se, että Casen ja Deatonin artikkelissaan esittämiä lukuja valkoisten keski-ikäisten kuolleisuuden kehityksestä Yhdysvalloissa on sittemmin tarkasteltu kriittisesti ja tarkennettu.

(lisää…)

Erikoisia väitteitä yritysrahoituksen saatavuudesta

2.11.2015

Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen esitti Helsingin Sanomissa hiljattain (Vieraskynä, 28.10.2015) väitteen, että Suomen talouden ongelmat ja vaihtosuhteen heikkeneminen johtuvat pitkälti yritysrahoituksen saatavuusongelmista.

Ottamatta kantaa H. Niemeläisen muihin taloustilannetta koskeviin väitteisiin totean, että useat käytössä olevat selvitykset ja tilastoaineistot eivät tue H. Niemeläisen esittämää väitettä yritysrahoituksen merkittävistä saatavuusongelmista.

(lisää…)

Kansantaloudellinen aikakauskirja 3/2015

3.10.2015

Kansantaloudellisesta aikakauskirjasta (KAK) on ilmestynyt uusi numero (3/2015). Siihen voi tutustua täällä.

(lisää…)

Pitkän aikavälin talouskasvu Suomessa

10.6.2015

Talousennusteita ja -tutkimusta tekevät laitokset - Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA), Palkansaajien tutkimuslaitos (PT), Pellervon taloustutkimus (PTT), Suomen Pankki (SP), Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) - sekä Valtiovarainministeriö (VM) julkistivat  Jyväskylän yliopistossa järjestetyssä Taloustutkijoiden XXXII kesäseminaarissa pitkän aikavälin kasvuennusteensa Suomen taloudelle.

Pitkän aikavälin kasvuennusteet oli tällä kertaa pyydetty seuraaville kahdelle vuosikymmenelle: 2015-2025 ja 2026-2035. (lisää…)

Kansantaloudellinen aikakauskirja 2/2015

7.6.2015

Kansantaloudellisesta aikakauskirjasta (KAK) on ilmestynyt uusi numero (2/2015). Siihen voi tutustua täällä.

(lisää…)

Kansantaloudellinen aikakauskirja 1/2015

6.3.2015

Kansantaloudellisesta aikakauskirjasta (KAK) on ilmestynyt uusi numero (1/2015). Siihen voi tutustua täällä.

(lisää…)

Asiallista ja asiatonta kritiikkiä

6.1.2015

Taloustieteen haasteista, ongelmista ja merkityksestä talouspoliittisessa päätöksenteossa on kirjoitettu ja keskusteltu viime aikoina paljon.

On kirjoitettu hyvin, perustuen asialliseen, perusteltuun ja eri näkökulmat huomioon ottavaan rakentavaan kritiikkiin. Ja sitten on kirjoituksia, joissa kirjoittaja lähinnä näyttää paljastavansa oman tietämättömyytensä taloustieteestä, tai kenties oman yksipuolisen ja tarkoituksellisesti (?) harhaisen ennakkokäsityksensä.

(lisää…)

Kansantaloudellinen aikakauskirja 4/2014

29.12.2014

Kansantaloudellisesta aikakauskirjasta (KAK) on ilmestynyt uusi numero (4/2014). Siihen voi tutustua täällä.

(lisää…)

Kansantaloudellinen aikakauskirja 3/2014

6.10.2014

Kansantaloudellisesta aikakauskirjasta (KAK) on ilmestynyt uusi numero (3/2014).

Tämä numero sisältää kirjoituksia mm. osuus- ja säästöpankkien suorituskyvystä ja menestyksestä viime vuosina, innovaatiopolitiikan haasteista ja pankkikriisien ennakoinnista, sekä katsauksen 1980-luvun jälkipuoliskon talouskehitykseen.

(lisää…)

Kansantaloudellinen aikakauskirja 2/2014

9.6.2014

Kansantaloudellisesta aikakauskirjasta (KAK) on ilmestynyt uusi numero (2/2014).

Tämä numero sisältää artikkeleita mm. sähkömarkkinoista, tulo- ja kulutuseroista, aluetalouksien kehityksestä ja euroalueen suhdannevaihteluista.

(lisää…)