Kirjoitukset: Roope Uusitalo


Kotisivu: http://

Kirjoittaja on taloustieteen professori Helsingin yliopistossa.

Vielä kerran kotitalousvähennyksestä

27.1.2021

Jarkko Harjun, Sami Jysmän, Aliisa Koiviston ja Tuomas Kososen raportti kotitalousvähennyksen vaikutuksista kotitalouspalvelujen käyttöön ja näitä palveluja tuotavien alojen työllisyyteen on herättänyt melkoisen kohun. Monen on ollut vaikea sulattaa tutkimuksen tuloksia. Ei ihme. Tulos on vähintään yllättävä.

(lisää…)

Tuottaako galluppien aggregointi paremman gallupin?

3.8.2020

Minua on jo jonkin aikaa kiusannut, miten galluppien mittaaman puolueitten kannatuksen muutokseen pitäisi suhtautua. Tarkoitus on kirjoittaa tästä yleistajuisempi kolumni Suomen Kuvalehteen, mutta kun olen menetelmien suhteen epämukavuusalueellani, niin postaan teknisemmän version tänne. Kommentit ja korjausehdotukset kovin tervetulleita. (lisää…)

Vastakkainasettelun aika on ohi

7.2.2020

Lakkojen määrä on pienentynyt murto-osaan 1980-luvun tasosta

Kolumni ilmestyi Suomen Kuvalehdessä 7.2. 2020. Siltä varalta, että teema kiinnostaa, tässä kolumni ilman toimituksen editointeja hiukan pidempänä versiona, jossa on mukana myös lähdeviitteet ja muutama kuvio.

(lisää…)

Fillarivarkaita liikkeellä

8.11.2019

Julkaisimme viime viikolla tutkimuksen aktiivimallin vaikutuksista. Tutkimuksessa selvitettiin, miten työttömien aktiivisuus muuttui aktiivimallin käyttöönoton jälkeen.

(lisää…)

Eriarvoisuus kasvussa?

11.10.2019

Kirjoitin Suomen Kuvalehden 11.10. kolumnissa hiukan kriittiseen sävyyn kotimaisesta eriarvoisuustutkimuksesta. Lyhyeen kolumniin ei paljoa mahtunut, joten vähän pidemmät kommentit tässä. Lisäksi mukana muutama toivottavasti argumenttia selkeyttävä kuvio, joita ei Kuvalehteen voinut painaa. (lisää…)

core (work in progress)

5.1.2019

Kokeillaanpa, miten onnistuu kolumnointi kollektiivilta. Alla alustava teksti, josta maanantaiaamuun mennessä syntyy 5200 merkin kolumni SK:n näkökulma-palstalle. Tällä kertaa sopii siis kommentoida jo etukäteen ja kommentit voivat vaikuttaa lopputulokseen. Kiitos etukäteen. Varastan hyvät ideat ja tarjoan varkauden urheille pullakahvit/iltapäiväkaljat sopivassa Hki-Espoo alueen kohteessa.

Roope
(lisää…)

ETLA ja satatuhatta työpaikkaa

17.11.2018

ETLA julkaisi viime viikolla arvion hallituksen työllisyyspolitiikan onnistumisesta. Raportin (täällä) mukaan puolet työllisyyden kasvusta on ollut hallituksen toimenpiteitten ansiota.

Kerkesin jo Twitterissä ihmetellä ETLAn laskelmia, mutta Twitter sopii hiukankin pidempiin ihmettelyihin huonosti. Yritetäänpä siis hiukan perusteellisemmin tässä. ETLAn tutkijat kiittivät jo kritiikistä ja lupasivat pohtia mallintamistapaansa huolellisesti uudestaan. Tiedä vaikka tästä olisi apua siihenkin.

(lisää…)

Aktivoiko aktiivimalli?

2.11.2018

Vuoden alusta voimassa ollut työttömyysturvan aktiivimalli on leikannut monen työttömän työttömyysturvaa. Finanssivalvonnan työttömyyskassojen jäseniä koskevan tilaston mukaan kolmannes ansiopäivärahaa saavista työttömistä sai vuoden 2018 toisella neljänneksellä alennettua päivärahaa. Kelan työmarkkinatukea tai perustyöttömistä vastaava osuus oli 38%. Yhteensä alennettua päivärahaa saavia oli tämän vuoden huhti- kesäkuussa 150 000.

(lisää…)

Top Ten

12.4.2018

Luin pääsiäisen aikaan hyllystäni löytynyttä 50 vuotta vanhaa Allardtin sosiologian oppikirjaa. Lukiessani innostuin kysymään Facebookin sosiologikavereilta, mitä taloustieteilijän pitäisi lukea, jos haluaisi 10 kirjaa lukemalla päästä vähän kärryille myös Allardtin kirjan jälkeen kirjoitetusta sosiologiasta. Erinomaisia ehdotuksia tuli paljon enemmän kuin 10; kasa on minulla vielä hiukan kesken.

(lisää…)

Poikkitiedettä koulutuksen tasa-arvosta

17.6.2017

Poikkitieteellinen tutkimus on muodikasta mutta joskus vaikeampaa kuin toisinaan. Alla yritystä valottaa prosessin kipukohtia yhden esimerkin avulla. (lisää…)

Jatketaan johdonmukaisella linjalla?

17.10.2016

Talouspolitiikan arviointineuvosto jätti perjantaina (14.10) valtiovarainvaliokunnalle lausunnon, jossa huomautettiin hallituksen lipsuvan finanssipoliittiselta linjaltaan. Valtiovarainministeri Petteri Orpo ehti tähän vastaamaan saman tien verkkouutisten blogissaan.

(lisää…)

Pari kommenttia perustulokokeilusta

29.8.2016

Perustulokokeilua koskeva lakiehdotus lähti viime viikolla lausuntokierrokselle. Ensikommentit ovat olleet kriittisiä. En ole lausunnonantajien joukossa, mutta alla ihan pyytämättä muutama ajatus sekä kokeilun puolesta että sen kritiikiksi.

(lisää…)

Hesarin tietovuotouutinen, osa III

18.8.2016

Nyt kun minua ja kollegoitani ei enää Helsingin Sanomienkaan mukaan epäillä maanpetoksesta, uskaltanen päättää kolmiosaisen Hesarin tietovuotouutista käsittelevän blogisarjan. Tämän postauksen lopussa on myös pari konkreettista ehdotusta vastaavien episodien välttämiseksi tulevaisuudessa. Sopii ottaa kantaa. Muutoin homma päättyy osaltani tähän.

(lisää…)

Mätäkuun juttu

4.8.2016

Hesarin uutisankka puolustusvoimien tietovuotoepäilystä on näköjään levinnyt kaikkiin mahdollisiin medioihin. Matkalla ankasta on tullut vähintään hanhi ja juttu sen kun paranee muitten lehtien ja erinäisten nettikeskustelupalstojen sitä siteeratessa. Tietosuojarikkomukset ovat vakava asia ja siksi ehkä maanantaista yhteistä blogipostaustammekin on syytä hiukan jatkaa ja tarkentaa.

(lisää…)

Tietosuoja ja tutkijan etiikka

1.8.2016

Olipa melkoinen juttu maanantain Hesarissa. Puolustusvoimat epäilee allekirjoittaneita puolustusvoimien psykologisten testien tulosten vuotamisesta. Jutun mukaan muutenkin hiukan kyseenalaista kuuluisuutta hankkineet Edward Dutton ja Richard Lynn olisivat saaneet meidän kauttamme käsiinsä 400 000 varusmiehen palikkatestien datan. Onko tarinassa perää - no ei tietenkään.

(lisää…)

Kadotettu sukupolvi?

6.4.2016

Suomen Pankin tutkijat Helvi Kinnunen ja Petri Mäki-Fränti julkaisivat viime kuussa Pankin Euro ja Talous - sivustolla paljon huomiota saaneen analyysin, jossa tutkijat totesivat pitkittyneen taantuman heikentäneen nuorten sukupolvien asemaa. Artikkelin mukaan alle 35-vuotiainen käytettävissä olevat tulot eivät ole juuri kasvaneet vuoden 1990 jälkeen, vaan nuoret ovat jääneet 20 vuoden talouskasvun hedelmistä lähes kokonaan osattomiksi!!! Tulos on sen verran mielenkiintoinen, että piti tämänpäiväistä tuloeroja koskevaa julkistalouden kurssin luentoa valmistellessa oikein tarkistaa, pitääkö se paikkaansa.

(lisää…)