Arkisto aihealueelle ‘Rahoitus’
31.8.2023 Kirjoittanut Topi Miettinen
Usein julkisuudessa toistetun väiteparin mukaan perintövero vaikeuttaa perheyritysten sukupolvenvaihdoksia, ja tästä seuraa negatiivinen vaikutus kansantaloudelle. (Esim. perheyritysten liiton varapuheenjohtaja Tomi Lanton mielipidekirjoitus HS 11.8.)
Tällaisessa analyysissa sivuutetaan usein (pääoman) vaihtoehtoiskustannus. Tilintarkastusmielessä voittoa tuottava yritys ei välttämättä ole kansantaloudellisesti kannattava. Kansantaloudessa resurssit ovat rajalliset. Siksi resurssit ml. pääoma tai osaaminen (työvoima) kannattaa suunnata tuotantoon, jossa sen tuottavuus on mahdollisimman suurta.
(lisää…)
Aihealue Mikro, Rahoitus | 3 kommenttia »
23.4.2020 Kirjoittanut Ari Hyytinen
Yritystuki voi olla joko suoraa rahamääräistä tukea, kuten avustuksia tai julkista tukea sisältäviä laina- ja takausjärjestelyitä, tai verotukea. Kuten hyvin tiedetään, yritystukien tarkoituksenmukaiseen kohdentamiseen ja myönnettyjen tukien vaikuttavuuden mittaamiseen liittyy monenlaisia ongelmia — siis ihan tavallisessa taloustilanteessakin eli ns. normaalioloissa (ks. mm. täällä, täällä, täällä, täällä ja täällä).
(lisää…)
Avainsanat: koronakriisi, yritystuki
Aihealue Mikro, Rahoitus | Ei kommentteja »
23.8.2018 Kirjoittanut Ari Hyytinen
Pohdimme Vesa Vihriälän (ETLA) ja Niku Määttäsen (ETLA ja Aalto yliopisto) kanssa liikenneinfrastruktuurin rahoitusta ja siihen liittyviä haasteita. Yhtenä lähtökohtana kirjoituksellemme oli se, että sähköautojen yleistymisen myötä polttoaineverojen tuotto saattaa kääntyä jo lähivuosina laskuun.
Toisaalta samaan aikaan itseohjautuvat autot ja ns. smart mobility-palvelut edellyttävät uudenlaisia investointeja liikenneinfrastruktuuriin.
Liikenteeseen liittyvät investointitarpeet näyttävät toisin sanoen kasvavan samaan aikaan kun sen tuottamat verotulot pienenevät.
(lisää…)
Avainsanat: Liikenneinfrastruktuuri, Rahoitus
Aihealue Julkinen talous, Kaupunkitalous, Rahoitus | 9 kommenttia »
4.1.2018 Kirjoittanut Marko Terviö
Yleisimpiä automaation aiheuttamia huolenaiheita on kaksi. Yksi on, että tulevaisuudessa uusia työpaikkoja ei enää synnykään automaation myötä katoavien tilalle. Huoli perustuu yleensä väärinymmärykseen siitä, miksi niitä uusia työpaikkoja ennenkään syntyi—ks aiempi kirjoitukseni Työpaikkaterminaattori tulee? (se kannattaa lukea ensin). Toinen huoli, ja tämän jutun aihe, on että tällä kertaa automaatio ei enää hyödytäkään tavallisia ihmisiä, vaan rikastuttaa vain joitain biljonäärejä.
(lisää…)
Avainsanat: automaatio, baumolin tauti, robotit, tekoäly
Aihealue Makro, Mikro, Rahoitus | 20 kommenttia »
15.2.2017 Kirjoittanut Niku Määttänen
Yritysverotusta koskeva keskustelu käy nyt kuumana niin Suomessa kuin muuallakin. Suomessa on noin kuukauden sisällä julkaistu kaksi painavaa (tai ainakin monisivuista) raporttia.[1] Samaan aikaan maailmalla mietitään mitä presidentti Trumpin lupaama yritysveroremontti mahtaa käytännössä tarkoittaa.
Varsinkin tutkijoiden puheenvuorot vilisevät usein erilaisia veromalleja ja niitä kuvaavia lyhenteitä. Keskustelun seuraaminen on helpompaa, jos ymmärtää, mitä useimmiten esillä olevat mallit pääpiirteissään tarkoittavat.
(lisää…)
Avainsanat: yritysverotus
Aihealue Julkinen talous, Rahoitus | 4 kommenttia »
14.10.2016 Kirjoittanut Niku Määttänen
Professori Bengt Holmström sai taloustieteen Nobelin sopimusteoriaa koskevasta tutkimuksesta. Kuten julkisuudessa on palkinnon jälkeen usein tuotu esiin, sopimusteorian ilmeisimmät sovellukset liittyvät usein työntekijöiden ja erityisesti johtajien palkitsemiseen.
Holmström on kuitenkin tehnyt paljon myös rahoitusmarkkinoihin liittyvää tutkimusta. Yksi kysymys, jota Holmström on viime vuosina pohtinut, liittyy läpinäkyvyyden merkitykseen rahamarkkinoilla. Suomalaisen saamaa taloustieteen Nobelia juhlistaakseni yritän seuraavassa selittää yleistajuisesti yhden tähän kysymykseen liittyvän Holmströmin oivalluksen.
(lisää…)
Avainsanat: Holmström, likviditeetti, Nobel, rahamarkkinat
Aihealue Rahoitus | 3 kommenttia »
3.8.2016 Kirjoittanut Marko Terviö
Hallituksessa harkitaan investointivarauksen käyttöönottoa. Sen avulla yritys voisi suojata voittojaan verotukselta, jos niitä käytetään uusien investointien rahoittamiseen. Investointivarauksen ansiosta investointien tuottoja käytännössä verotettaisiin kevyemmin, jos ne rahoitetaan yrityksen aiemmista voitoista kuin ulkoisella rahoituksella (pankkilainat, velkakirjat, osakeannit). Kansantalouden kannalta olisi kuitenkin järkevämpää, että investoinnit kohdentuvat niiden tulevan tuoton eikä yritysten menneen menestyksen perusteella.
(lisää…)
Avainsanat: yritystuet, yritysverotus
Aihealue Julkinen talous, Mikro, Rahoitus | 19 kommenttia »
2.11.2015 Kirjoittanut Ari Hyytinen
Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen esitti Helsingin Sanomissa hiljattain (Vieraskynä, 28.10.2015) väitteen, että Suomen talouden ongelmat ja vaihtosuhteen heikkeneminen johtuvat pitkälti yritysrahoituksen saatavuusongelmista.
Ottamatta kantaa H. Niemeläisen muihin taloustilannetta koskeviin väitteisiin totean, että useat käytössä olevat selvitykset ja tilastoaineistot eivät tue H. Niemeläisen esittämää väitettä yritysrahoituksen merkittävistä saatavuusongelmista.
(lisää…)
Avainsanat: yritysrahoitus
Aihealue Mikro, Rahoitus | 10 kommenttia »
8.7.2015 Kirjoittanut Pertti Haaparanta
Kreikka ja Troikka ovat useaan otteeseen sopineet Kreikan lainojen ehtojen keventämisestä. Lainaehtojen keventäminen on kuitenkin täysin sama asia kuin lainojen anteeksianto, vaikka ne formaalisti erotetaankin toisistaan. Kreikan todellinen velkataakka on puolet nimellisestä, jos lainaehtojen keventäminen otetaan huomioon. Troikka harhauttaa EU-kansalaisia, koska se kieltäytyy hyväksymästä tätä, vaikka nykyisten kirjanpitosääntöjenkin mukaan sen pitäisi hyväksyä tosiasiallinen velkojen anteeksianto. (lisää…)
Aihealue Makro, Rahoitus | 84 kommenttia »
17.6.2015 Kirjoittanut Marko Terviö
Yksi perheyritysten ominaispiirteistä on, että toimitusjohtajan pesti usein periytyy isältä pojalle. Monet kyvyt ovat osaksi periytyviä, mutta harvalla alalla on sukulaisuudella yhtä suuri merkitys. Eikä ihme: jos vaikka Suomen olympiajoukkueeseen valittaisiin vain aiempien olympia-urheilijoiden lapsia, niin menestys olisi varmasti nykyistäkin heikompaa. Toisaalta on tekijöitä, jotka voivat puoltaa johtotehtävien periytymistä juuri perheyrityksissä. Ehkä omistajaperheen lapsen on helppo vähitellen oppia juuri sen oman yrityksen asiat, jotka ulkopuolisen täytyy opetella kerralla alusta asti.
(lisää…)
Avainsanat: instrumenttimuuttujat
Aihealue Menetelmät, Rahoitus, Työmarkkinat | 6 kommenttia »
27.5.2015 Kirjoittanut Pertti Haaparanta
Tuleva pääministeri on ilmoittanut, että uuden hallituksen toimista kaikki kärsivät. On yksi taho, joka ei kärsi nytkään, rahoitussektori tietenkin. Sen pitäisi kärsiä, siitä kärsimyksestä me muut hyötyisimme. (lisää…)
Avainsanat: rahoitussektori, Zingales
Aihealue Julkinen talous, Rahoitus, Työmarkkinat | 22 kommenttia »
14.2.2015 Kirjoittanut Niku Määttänen
Päivän Hesarissa (14.2.) pohditaan mitä negatiivisista valtionlainakoroista pitäisi ajatella. Aihe on kiinnostava ja ajankohtainen.
(lisää…)
Avainsanat: negatiivinen korko, valtionlainat
Aihealue Julkinen talous, Rahoitus | 23 kommenttia »
16.12.2013 Kirjoittanut Niku Määttänen
EKP:n julkilausuttu tavoite on pitää euroalueen vuotuinen inflaatio hieman alle kahdessa prosentissa. Siinä se on yleensä onnistunut hyvin, mikä on arvokas asia. Tänä vuonna inflaatio on kuitenkin painunut alle yhden prosentin.
Toki euroalueen inflaatio on toisinaan myös selvästi ylittänyt kahden prosentin rajapyykin. Inflaation täydellinen vakauttaminen on mahdoton tehtävä. Mutta nykyisessä taloustilanteessa inflaatiotavoitteen alittaminen on suurempi ongelma kuin sen vastaavan suuruinen ylittäminen normaaliaikoina. (lisää…)
Avainsanat: EKP, nollakorkorajoite
Aihealue Kansainvälinen talous, Makro, Rahoitus | 17 kommenttia »
4.9.2013 Kirjoittanut Niku Määttänen
Työeläkeyhtiö Ilmarinen kehuu tuoreessa lehdistötiedotteessaan alkuvuoden sijoitustuottojaan. Tiedotteen mukaan “alkuvuosi sujui hyvin: sijoitustuotto 3,0 prosenttia”, “Ilmarisen sijoitusstrategia näyttää toimivan herkästi vaihtelevilla markkinoilla” ja “osakkeista hyvä tuotto”. Epäselväksi vain jää, miksi Ilmarisessa ollaan tyytyväisiä.
(lisää…)
Avainsanat: työeläkerahastot
Aihealue Rahoitus | 1 kommentti »
30.4.2013 Kirjoittanut Pertti Haaparanta
Rahoitusmarkkinakriisi on luonut paineita lisätä pankkien ja yleisesti rahoituslaitosten säätelyä. Ne vastustavat sitä väittäen sen nostavan rahoituslaitosten kustannuksia ja viime kädessä siis heikentävän tavallisten ihmisten hyvinvointia palveluiden kallistuessa. Pitäisikö näitä väitteitä uskoa? (lisää…)
Avainsanat: järjestelmäriski, rahoituksenvälitys, rahoituslaitokset, säätely, yksikkökustannukset
Aihealue Julkinen talous, Rahoitus | 29 kommenttia »
28.4.2013 Kirjoittanut Ari Hyytinen
Jouduin viime viikolla hieman yllättäen pohtimaan vaihtoehtoraha bitcoinin luonnetta. Bitcoin on digitaalinen valuutta, jota on viime aikoina käsitelty monilla eri tahoilla, myös Suomessa (ks. esimerkiksi tämä kirjoitus HS:ssä 20.4.2013).
En esitä tarkempaa analyysiä bitcoinista vaihdon välineenä, arvon säilyttäjänä tai sijoituskohteena. En siis lukijan mahdolliseksi pettymykseksi suoraan vastaa kysymykseen, mitä yhteistä on bitcoinilla ja oravannahalla. Sen sijaan olen koonnut alle linkkejä, joista voi käydä tutustumassa siihen, mitä (valtavirta) taloustieteilijät ovat bitcoinista blogeissaan kirjoittaneet tai muutoin todenneet.
(lisää…)
Avainsanat: bitcoin, raha
Aihealue Kummalliset, Makro, Rahoitus | 8 kommenttia »