Arkisto aihealueelle ‘Terveydenhuolto’

Taloudeton ajattelu käy kalliiksi

21.2.2024 Kirjoittanut Marko Terviö

Taloudettomassa ajattelussa osa tavoitteista on äärettömän tärkeitä ja siksi niitä ei saisi pohtia taloudellisesta näkökulmasta. Kun maallisista resursseista riippuvainen asia julistetaan talouden ulkopuoliseksi arvoksi suljetaan se samalla rationaalisen päätöksenteon ulkopuolelle. Koska se maailma, jossa elämme, nyt kuitenkin on äärellinen, niin tämä tabu kääntyy itseään vastaan. Lopulta sitä äärettömän tärkeää tavoitettakin saadaan vähemmän. Resurssien rajallisuuden huomioivan päätöksenteon vaihtoehto on itsepetoksella maustettu salailu ja/tai sekavan ristiriitainen päätöksenteko.

(lisää…)

Covid-2021: talouden ja terveyden vastakkainasettelun paluu?

29.12.2020 Kirjoittanut Topi Miettinen

Kevään korona-aallon keskeisimmän havainnon mukaan julkisen vallan koronapolitiikassa terveydelliset ja kansantaloudelliset tavoitteet eivät ole vastakkaiset (Caselli ym. 2020; Goolsbee and Syverson 2020). Suomessakin kotimainen kulutus laski voimakkaasti yksin tartuntojen leviämisen myötä. Millaisena terveys- ja taloustavoitteiden suhde näyttäytyy havaittujen syksyn toisen aallon kulutusvaikutusten valossa? Edellyttääkö rokotteiden valmistuminen uudelleenarviointia näiden tavoitteiden suhteen?

(lisää…)

Terveyden ja talouden ristivedosta ja optimaalisesta koronapolitiikasta

18.5.2020 Kirjoittanut Topi Miettinen

Julkinen keskustelu koronakriisin hoidosta asettaa usein vastakkain taloudellisen toimeliaisuuden ja terveyden. Myös Vihriälän ryhmän raportti (8.5.2020, luvut 4.1. ja 4.2.) tarkastelee koronakriisin akuuttia hoitoa osittain tämän vastakkainasettelun näkökulmasta: ” Nopein polku laumaimmuniteettiin on antaa viruksen levitä ilman rajoituksia, kunnes sairaanhoitokapasiteetin rajat tulevat vastaan. Sen jälkeen siirrytään rajoituksiin, jotka pitävät viruksen hoitokapasiteetin rajalla. … Ruotsin polku on ollut ylläolevan optimaalisen polun kaltainen.” (Vihriälä et al. 2020, sivu 46.47).

(lisää…)

Kriisipäätöksenteon vaikeudesta

5.4.2020 Kirjoittanut Marko Terviö

Koronakriisi on nostanut pinnalle epävarmuuden vallitessa tehtävän poliittisen päätöksenteon vaikeuden, turboahdetussa muodossa. Tieteelliseen tietoon liittyvän epävarmuuden, jatkumoiden, ja marginaalien käsittely ei yleensäkään tule ihmiselle luonnostaan. Tuli takamuksen alla ja pelko puserossa ne ovat erityisen hankalaa omaksuttavaa.

(lisää…)

Leviävistä uudistuksista voi ottaa opiksi

15.4.2016 Kirjoittanut Marko Terviö

Yhteiskunnallisista kokeiluista hypetetään nyt paljon. Vertailu satunnaisesti valitun kohde- ja kontrolliryhmän välillä on usein paras tapa selvittää mahdollisten uudistuksen vaikutukset, mutta pitkän aikavälin vaikutuksia joutuu odottamaan, noin määritelmällisesti, pitkään. Menneistä uudistuksista olisi myös hyvä ottaa kaikki mahdollinen oppi irti, ja tietyissä onnekkaissa tilanteissa niistä voi oppia aika paljonkin. Niistä voi löytää—yleensä tahattomasti aiheutettuja—kokeilunomaisia piirteitä, jotka ovat iso apu vaikutusten arvioinnissa.

(lisää…)

Tilastonikkarointia kuolleisuudella

22.11.2015 Kirjoittanut Ari Hyytinen

Helsingin Sanomissa oli kirjoitus (ks. tämä Saska Saarikosken HS juttu 22.11.2015) valkoisten keski-ikäisten (45-54 v.) miesten taakasta Yhdysvalloissa ja siitä, miten ja miksi tämän ryhmän kuolleisuus vaikuttaa kääntyneen kasvuun 1999-2013. Keskeisenä viitteenä HS-jutussa on tämä PNAS-artikkeli, jonka Princetonin professorit Anna Case ja Angus Deaton ovat julkaisseet.

Tuon nimenomaisen HS-jutun lukeneita ja lukevia saattaa kiinnostaa se, että Casen ja Deatonin artikkelissaan esittämiä lukuja valkoisten keski-ikäisten kuolleisuuden kehityksestä Yhdysvalloissa on sittemmin tarkasteltu kriittisesti ja tarkennettu.

(lisää…)

Kannustimet, kuplat ja sosiaalipalveluiden ulkoistaminen

25.11.2012 Kirjoittanut Pertti Haaparanta

Lisääkö voimakkaiden kannustimien, erityisesti yritysten voittoihin tai osakeomistukseen kytkettyjen kannustimien, käyttö talouksien mahdollisuutta ajautua kriiseihin? Tällaisia väitteitä on esitetty nykyisen rahoitusmarkkinakriisinkin aikana, mutta löytyykö niille perusteita? Ja jos löytyy, niin mitä niistä seuraa? (lisää…)

Elämän hinta ja tehokkaat valinnat

2.11.2010 Kirjoittanut Marko Terviö

Usein sanotaan, että jotkin asiat ovat niin tärkeitä, ettei niille voi asettaa hintaa. Monille tärkeille asioille — ja kaikille niille joita tuotetaan markkinoiden tai julkisen sektorin kautta — on kuitenkin väistämättä olemassa hinta, silloinkin kuin se kuulostaa mauttomalta. Silmien sulkeminen tältä tosiasialta voi ehkä tuoda mielenrauhaa, mutta jos kaikki sulkevat silmänsä niin päätökset tehdään sokkona.

(lisää…)

Rasvainen juttu

13.3.2010 Kirjoittanut Ari Hyytinen

Helsingin Sanomien taloussivuilla on tänään uutinen rasvaverosta.  Uutisen mukaan Valtion ravitsemusneuvottelukunta esittää ministeriölle, että elintarvikkeiden verotuksella pyrittäisiin ohjaamaan kuluttajien rasvankäyttöä ja siten mm. hillitsemään liikalihomista. Mistä rasvaverossa olisi oikein kysymys? Syntiverosta vai haittaverosta (a la A. Pigou)?

(lisää…)

Talouden(kin) ihmelääke

22.2.2010 Kirjoittanut Marko Terviö

Mikä yksittäinen vielä keksimätön lääke olisi taloudellisesti kaikkein merkittävin?

Vastaus riippuu maasta, mutta luulisin että Suomen tapauksessa se olisi parannuskeino alkoholismiin. Kukaan tuskin tietää onko sellainen ihmelääke keksittävissä, mutta jos olisi, myös sen kansantaloudelliset vaikutukset olisivat suuret.

(lisää…)