Hyvästit kansalle

9.6.2010 Kirjoittanut Marko Terviö

Kansantaloustieteen laitos on nyt Taloustieteen laitos. Siis täällä juuri syntyvässä Aalto-yliopistossa.

Alamme suomenkielisestä nimestä on silloin tällöin keskusteltu—tylsä aihe—mutta kohta ei enää tarvitse. Tuo hämäävä kansan- etuliite oli kummallisen historian jäänne, ja se tuskin palaa kun siitä on kerran päästy eroon.

Nimisekoilun historiaan voi tutustua kollegani Matti Pohjolan muutaman vuoden takaisessa KAKin pääkirjoituksessa:
Taloustiede vai kansantaloustiede.

Avainsanat: ,

Aihealueet: Lajittelematon

8 kommenttia kirjoitukseen “Hyvästit kansalle”

  1. Aaavi kirjoitti:

    Näinköhän on nimen muutos on sittenkään lopullista. Koulun sivuilla olevassa “korkealaatuinen väitöskirja”-uutisoinnissa puhutaan “kansantaloustieteen alasta”, sekä esim. kauppatieteen kandidaatin tutkinnon ohjelmakuvauksissa on suuntautumisvaihtoehtona “kansantaloustiede”, eikä “taloustiede”, kuten pitäisi.

    http://biz.aalto.fi/fi/current//news/view/2012-09-13-002/

    http://www.aalto.fi/fi/studies/education/programme/kauppatieteet/description/

    Onko uudet voimat koulussa yrittämässä paluuta vanhaan? Toivottavasti kuitenkaan ei, ja business-aineiden edustajatkin käyttäisivät itsestään ylpeinä kauppatieteilijä-termiä, ja jättäisivät taloustieteen meille ekonomisteille, joille se kuuluu.

    Onneksi HY:llä ja Tampereella on nimimuutokset jo pulkassa, mutta missäs se luvattu Jyväskylän nimimuutos viipyy? Kyseessä on iso ja merkittävä asia!

  2. Marko Terviö kirjoitti:

    Tuomas,

    Linkkaamassani Matti Pohjolan jutussa selitetään mikä se kummallinen historia on. Viime vuosisadan alussa vain kansantalouden tasolla tapahtuvia ilmiöitä pidettiin oppialamme kannalta mielenkiintoisina. (Mikä näin mikrotaloustieteilijästä on erityisen häiritsevää.) Kansantalouden tilinpito on edelleenkin ihan hyvä termi, mutta siihen liittyvä “kansantaloustiede” on harhaanjohtava nimi koko oppiaineellemme.
    Ilarin kommentissa alla on yksi esimerkki siitä, miksi sillä harhaanjohtavuudella on väliä.

  3. Tuomas Pekkarinen kirjoitti:

    Minkä takia termi “kansantaloustiede” on “kummallisen historian jäänne”? Siis, miksi se on sen kummallisempi kuin Verein für Sozialpolitik tai Journal of Political Economy? Minun mielestä sekoilusta on kyse vasta silloin, kun nimiä aletaan vaihtelemaan. Miksei samalla luovuta myös talous-sanasta ja aleta puhumaan vaikka “ekonomiikasta”? Talous taitaa olla joku Lönnrotin keksintö, joka haiskahtaa ihan yhtä agraaris-fasistiselta (termi, jota Klaus Kultti joskus käytti oppiaineemme vanhasta nimestä) kuin kansantaloustiedekin.

  4. Roope Uusitalo kirjoitti:

    Hetki sitten puoli vuotta täyttänyt Aalto-yliopisto onnistui sitten hukkaamaan taas palan historiallisesta perinnöstään muuttamalla kansantaloustieteen taloustieteeksi.

    Samaan historian kunnioituksen puutteeseen syyllistyi vuotta aiemmin vuonna 1884 perustettu Kansantaloudellinen (nyk. Taloustieteellinen) Yhdistys. Suomalaisen kansantaloustieteen juuret nimittäin ovat saksalaisessa Volkswirtschaft’ssa ja ruotsalaisessa Nationalekonomissa, ei viime vuosikymmenien muotitrendissä, angloamerikkalaisessa Economic’ssa. Kuten Jukka Pekkarinen edesmenneen Kansantaloustieteellisen Yhdistyksen satavuotisjuhlakirjassa vuonna 1984 kirjoitti, mm. Royal Economic Society ja American Economic Association ovat Kansantaloudellista Yhdistystä nuorempia luomuksia eikä niillä juuri suomalaisen kansantaloustieteen synnyn kanssa ole tekemistä.

  5. Marko Terviö kirjoitti:

    Juu, toinen huomionarvoinen juttu tässä on, että KANSAN-etuliite sai vähän huonon maineen viime vuosisadalla. Ainakin “demokratia”-sanan etuliitteenä merkitys oli jotakuinkin “ei-oikeasti-.”

  6. Juha Tervala kirjoitti:

    Tämä on vakava juttu. Wave University luopuu hienon sanan käytöstä, ottaen tilalle epätäsmällisemmän nimen. Tai ehkä sitten kauppakorkeakoulu haluaa eroon KANSANtaloustieteestä ja alkaa opettaa porvaristontaloustiedettä tai eliitintaloustiedettä? Jutun otsikko (Hyvästit kansalle) antaa ymmärtää, että kyse on jälkimmäisestä. :(

  7. Ilari kirjoitti:

    Tämä aihe varmaan herättää mielipiteitä suuntaan jos toiseen. Kun minulta kysytään pääainetta, vastaan taloustiede. Kansantaloustiedettä saattaa oikeasti joutua selittämään, mutta taloustieteen tuntevat kaikki. Se myös kuulostaa huomattavasti coolimmalle.

    Itse en fuksina heti osannut yhdistää sanoja “Economics” ja “kansantaloustiede” toisiinsa. Luulin, että kansantaloustiede on jokin tylsä virkamiesten oppiaine. Peruskurssin kurssikirjana oli “Economics”, joka paljasti totuuden: Ai tää on taloustiedettä! Ehkä tätä vois sittenkin opiskella enemmänkin.

    Jyväskylän yliopistossa kauppatieteitä opiskellaan Taloustieteiden tiedekunnassa. Hieman harhaanjohtava nimi! Jos kysytte jyväskyläläiseltä kauppatieteiden fuksilta pääainetta englanniksi, 99 prosenttia sanoo “Economics”! Aiheuttaa kovaa sekaannusta kansainvälisissä piireissä, kun oikea termi olisi Business. Enkun kursseilla kuulostaa aika hölmölle, kun kaikki esittelevät saman pääaineen.

    Sana taloustieteilijä tarkoittaa Jyväskylän opiskelijoiden keskuudessa ketä tahansa kauppatieteilijää (pois lukien TJT). Tekee mieli ruveta kirkumaan, kun markkinoinnin opiskelija väittää opiskelevansa taloustiedettä: älä anna itselles liikaa krediittejä!

    Jännää, että termien ”liiketaloustieteet” ja ”taloustiede” pelätään sekoittuvan. Emmehän puhu tuotantotaloustieteestäkään. Eikös liiketaloustieteistä puhuttaessa voitaisi siis käyttää niiden oikeita nimiä tai yleisnimitystä liiketalous, englanniksi ihan vaan Business? Voitaisiinko Jyväskylässä vaihtaa tiedekunnan nimeä vaikkapa Kauppatieteiden tiedekunnaksi? Ehkäpä opiskelijatkin opettelisivat sanomaan oman pääaineensa englanniksi.

    Ainoaksi ongelmaksi nimen vaihdossa jää tuo Juhanin mainitsema lempinimi. Voisi olla ihan kivaa sanoa ”Mä opiskelen talsista”, hehe. Mä veikkaan, että kansis saattaisi jäädä arkiseen kielenkäyttöön.

  8. Juhani kirjoitti:

    Kun kansantaloustiede lyhenee näppärästi muotoon kansis, niin millä lempinimellä taloustiedettä sitten tullaan kutsumaan? Talsis, taltsa, tati..

    Mielenkiinnolla jään odottamaan!

Vastaa