Vuoden eka lukuvinkki

1.1.2010 Kirjoittanut Marko Terviö

Luin hiljattain Osmo Soininvaaran uuden kirjasen, Julkisen sektorin tuottavuus : samalla rahalla enemmän. Osasyy lukemiseen oli tehdä kerrankin arvostelu suomenkielisestä talouskirjasta. Mutta eihän siitä mitään tullut. Kirja on niin hyvä, ettei sitä voi oikein arvostella, vaan täytyy vain suositella.

Soininvaara on Suomen paras taloustieteen popularisoija. Itse taloustieteilijänä voin varmemmin sanoa, että taloudellisten käsitteiden hallinta ja analyysit ovat päteviä, mikä on ikävä kyllä enemmänkin poikkeus kuin sääntö julkisessa keskustelussa. Luulisin (tosin en voi varmuudella tietää) että ne on myös esitetty maallikolle harvinaisen ymmärrettävästi. Ainakin kunnallishallinnon kommervenkit, joiden suhteen itse olen maallikko, on kirjassa esitetty selkeästi ja opin niistä paljon. Kunnallishallinto ja kuntatalous kuulostavat ehkä ensin maailman tylsimmiltä asioilta, mutta Soininvaara valaisee niiden surkuhupaisaa puolta sujuvasti ja jopa viihdyttävästi, ja esittää myös useita parannusehdotuksia.

Tämä tiivis läpyskä (leipäteksti noin 75 sivua) ei sisällä turhia vuodatuksia vaan välittää roimasti tietoa ja syvällisiä tulkintoja kuntien toiminnasta sitä sisältäpäin nähneeltä asiantuntijalta. Mikä parasta, kirjan hinta-laatusuhde on pyöreä nolla. Tässä vielä linkki pdf-versioon.

Osmo Soininvaara. Julkisen sektorin tuottavuus: samalla rahalla enemmän. Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiö 2009.
ISBN 978-952-92-6682-1 (PDF).

Avainsanat: ,

Aihealueet: Julkinen talous, Kirja-arvostelut

Yksi kommentti kirjoitukseen “Vuoden eka lukuvinkki”

  1. Tarmo kirjoitti:

    Kiitos lukuvinkistä! En ole Soininvaaran kirjoja lukenut, mutta blogia olen seurannut pitkään ja voin todeta pitäväni hänen kirjoitustyylistään. Pian nähdään, kuinka rautalangasta vääntäen talousjutut on kirjoitettu, sillä en ole niistä kovinkaan perillä.

    Vaikuttaa pahasti myös siltä, että teksti on tiivistä ja tiukkaa tavaraa, sillä 75 sivua leipätekstiä kuulostaa kuntataloutta käsitteleväksi opukseksi ihanan ohuelta.

Vastaa