Haloo, kuuluuko?

10.9.2010 Kirjoittanut Ari Hyytinen

Matkapuhelinvalmistaja Nokia ilmoitti tänään, että sen nykyinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo jättää tehtävänsä ja että hänen tilalleen on nimitetty ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa ulkomaalainen toimitusjohtaja, Stephen Elop.

Muutos voimisti jälleen keskustelua siitä, siirtyvätkö Nokian toiminnot - ja erityisesti pääkonttori - ulkomaille.

Teen tämänpäiväisen nimitysuutisen innoittamana yksinkertaiseen päättelyyn liittyvän ennusteen:

Ensinnäkin, Suomen valtiojohto on toistuvasti ja viimeksi tänään valtiovarainministeri Kataisen toimesta todennut, että Nokia on elintärkeä yhtiö Suomelle.

Toiseksi, valtion kokonaan omistaman sijoitusyhtiö Solidiumin tavoite on toimia ankkuriomistajana, jonka sijoituksiin liittyy kansallinen intressi.

Kun yhdistän tähän sinällään yllätyksettömään “1+1=2” -päättelyyn päivän nimitysuutisen, saan tulokseksi sen, että Solidium kertoo piakkoin hankkineen merkittävän omistusosuuden Nokiasta.

Nähtäväksi jää…

***************************

Kirjoittaja on kauppatieteiden tohtori, joka on lukuvuoden 2010-2011 tutkimusvapaalla taloustieteen professuurista Jyväskylän yliopiston taloustieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat: , , ,

Aihealueet: Kummalliset

5 kommenttia kirjoitukseen “Haloo, kuuluuko?”

 1. Karl Marx kirjoitti:

  Tutkimattomat ovat Marxin tiet?

  Vitsihän tämä bloggaus on. Solidium on Suomen suurin homeen omistaja.

  http://www.taloussanomat.fi/yritykset/2010/09/14/nain-nokiaa-hyysataan-suomessa/201012644/12

  Mutta vitsin voisi toteuttaa näin vakiintuneilla ja hyviksi todetuilla bisneskäytännöillä: Nokia ilmoittaisi suunnatusta osakeannista Solidiumille. Solidium taasen saisi rahoitusta tyhjästä ilmaantuneilta bisnes-enkeleiltä, jotka taasen saisivat rahoitusta Nokialta. Näinhän tämä kauppakorkeassa opetetaan yritysjärjestelyjen perusteissa, vai miten tämä menikään?

  On muuten mahtavat myyntipaineet markkinoilla Nokiassa juuri nyt. Eiköhän syykin kohta kerrota tavallisille kuolevaisille. Heti sen jälkeen kun ovat saaneet shorttipositionsa kunnolla auki.

 2. Jefferson kirjoitti:

  Solidiumin osakesijoitusten arvo oli muutama kuukaus sitten vajaa 9 miljardia. Nokian markkina-arvo on 30 miljardia, josta 90% on 15 suurimman omistajan omistuksessa. En kyllä näkisi minäkään, että Solidium merkittävää osuutta haluaisi tai edes voisi ostaa.

  Mutta siihen uskon minäkin, että saattaisivat lisää Nokiaa nyt hankkia - siis tehdä sijoituksen, joka on merkittävä Solidiumin, mutta ei niinkään Nokian kannalta.

 3. zumppi kirjoitti:

  Tuskin Solidium pystyy hankkimaan niin suurta siivua Nokiasta, että se pystyisi isännän ottein rueta sanelemaan mitä tehdään. Nokian omistuksesta kuitenkin vissiin joku 15% on suomalaista. Jenkit omistaa luokkaa 40%. Suomalainen valta yhtiössä perustuu yhtiön kulttuuriin, johtoryhmään (joka on suurelta osin suomalainen) ja toimivaan johtoon (toistaiseksi monet suurehkot pamput ovat olleet suomalaisia). Osakkeenomistajille olisi todnäk hyödyllistä pistää koko johtoryhmä uusiksi (parin, kolmen vuoden aikana) ja siirtää pääkonttori Piilaaksoon.

  Eikös Solidium hoida valtion ns. ei-strategisia omistuksia. Mikäli ei-strategiset omistukset = ne omistukset, joilla ei sodan ajan tilanteessa ole mm huoltovarmuuden kannalta väliä, voisi solidiumin lakkauttaa kokonaan. Ei valtion tehtävä ole olla sijoittaja. Käytetään omistukset velan takaisinmaksuun.

 4. N. N. kirjoitti:

  Luova kirjanpito, pankkiyhteydet, vakoilutuki, patenttikartelli ja vaalirahoitus ovat syitä miksi isot kansainväliset pörssiyhtiöt eivät niin vain muuta minne tahansa maailmalle. Ne muuttavat vain jos joku ostaja tulee ja ottaa vastuulleen koko roskan.

  Muutoin yhtiö voi siirtää kaikki muut paitsi edellä mainitut toimintansa vinkuintiaan.

  Mm. Nokia on jo siirtänyt suurimman osan duunaritarpeestaan ulkomaille kuin myös osingot. Yhteisöveroja taasen ei tarvitse maksaa, jos lafka ei tuota voittoa. Mitä osakekurssiin tulee niin sehän on ollut shorttaajan unelma.

  Siirryttäessä maasta toiseen luova kirjanpito pitäisi perustella uudessa isäntämaassa.

  Yrityksillä on joku tärkeämpi pankkileiri ja yritysjärjestelyt tapahtuvat sen intressien mukaan.

  Virallisen valtiollisen vakoilutuen tarjoaa isäntävaltio. Uusi isäntä ei välttämättä tarjoaisi.

  Länsimailla ja Japanilla on patenttikartelli, josta patentteja myydään vain pitkin hampain esimerkiksi Kiinaan. Näin Kiinan kotoperäiset valmistajat eivät pääse myymään roinaa patenttikartellin alueelle. Kiina on onnistunut murtautumaan vain autoissa patenttikartellin alueelle.

  Poliitikot pitävät kiinni rahoituslähteistään ja olen lukevinani rivien välistä, että Käteinen (sosialisti? kommunisti?) uhkaa torpedoida mahdollisen yritysoston, jos se uhkaa poliitikkojen rahahanoja.

  Elop varmaan sopeutuu hyvin, mutta en usko, että se osaa tehdä tulosta.

  Rahoituksessahan käytetään lingvististä analyysia toimitusjohtajien salaamien käsitysten ja motiivien paljastamiseen, eikä se näytä oikein hyvältä Elopin/Nokian suhteen: Hän ymmärtää monimutkaisempia asioita kuin Ollila tai Kallasvuo, mutta hän ei ota vastuuta Nokiasta ja hänellä on negatiivinen asenne Nokian näkymiin. Hän varmaan arvelee käyvänsä vain kääntymässä Suomessa.

  Jos puheiden muutos olisi peitetermi saneeraukselle, niin tämän pääduunarin palkkaaminen vaikuttaisi järkevältä.

 5. Lange kirjoitti:

  Solidium teoriaan en usko,voi olla että valtio investoi…mutta en olisi vetoa lyömässä.

  http://trustbus.weebly.com/1/post/2010/09/nokian-uusi-toivo-stephen-elop.html

Vastaa