Paljonko maksaisit suomalaisuuden säilymisestä?

12.5.2009 Kirjoittanut Marko Terviö

Merenpinnan nousun uhkaamassa Malediivien saarivaltiossa pohditaan koko kansakunnan evakuoimista. Tontteja kyllä saisi ostettua rahalla, mutta kukaan ei ole myymässä malediivilaisille aluetta, jossa he voisivat säilyttää oman suvereenin valtionsa. Jos ei ole omaa maata, jääkö mitään jäljelle kansasta ja kulttuurista?

Suomalaiset tulevat kohtaamaan saman kysymyksen seuraavan jääkauden aikana.

Seuraava jääkausi pyyhkäisee Suomen maailmankartalta, ehkä tuhansiksi vuosiksi. Pitäisikö suomalaisten silloin yrittää säilyttää itsenäinen valtio, vai muuttaa kukin minne parhaimmaksi katsoo? Pelkästään elintason kannalta olisi parasta muuttaa niin kuin nytkin eli paljolti sopivan työpaikan perässä. Sitten parin sukupolven jälkeen suomalaisuudesta olisi ehkä jäljellä vain muutaman kuollutta kieltä harrastavan eksentrikon vuosikokous.

Sikäli kun suomalaisuus on osalle kansasta jonkinlainen uskonnon vastine, niin se voisi ehkä jossain muodossa säilyä, vaikka kansa hajautuisikin maailmalle (esimerkkinä juutalaisuus). Ainakin yksi jälkeläisiä yhdistävä tekijä olisi suurehko perintötontti odottamassa jään vetäytymistä. Mutta löytyisikö jään sulettua paluumuuttajia sekä halua palauttaa suomen kieli eläväksi? Epäilen että ei. Nyt harmittaa ajatus siitä, että jääkauden jälkeen kukaan ei tajuaisi Fingerporin puujalkavitsejä. Onko tällä väliä? Tarvitsemmeko kansallisen jääkausistrategian? Meillä on aikaa pohtia tätä kaikessa rauhassa, samalla kun ratkaistaan akuutimpia ongelmia.

Malediivilaisille kansakunnan säilyminen on akuutti ongelma, sillä valmistautumisaikaa voi olla alle 100 vuotta. Mitä tehdä, jos muut valtiot eivät luovu palasesta omaansa? Yksi vaatimaton vaihtoehto olisi jäädä merelle. Kaikki 350 000 malediivilaista mahtuisivat 42:een  Oasis-luokan risteilyalukseen. Kokonaiskustannus (ilman tukkualennusta) olisi luokkaa 40 miljardia euroa, eli reilut 100 000 euroa  per asukas. Suvereniteetin ja kielen säilyttämiseen riittäisi kai pienempikin laivasto. (On tietysti epäreilua, jos malediivilaiset joutuvat itse maksamaan valtaosaksi muiden aiheuttaman katastrofin kustannukset. Se lienee todennäköisin vaihtoehto.)

Lippulaivueensa avulla malediviilaiset voisivat odotella ilmaston paranemista, vaikka suurin osa perillisistä asuisikin muissa maissa.  Viimeistään seuraava jääkausi sitoo vettä mannerjäätiköihin ja laskee merenpintaa. Silloin on suomalaisten vuoro lähteä evakkoon.

Onneksi jääkausi ei tule ihan hetkessä. Turun telakalla on aikaa tuotekehittelyyn.

Avainsanat:

Aihealueet: Kummalliset

4 kommenttia kirjoitukseen “Paljonko maksaisit suomalaisuuden säilymisestä?”

  1. PK kirjoitti:

    Eiköhän kysymys ole Suomen osalta kovin akateeminen.

    Seuraavaa jääkautta ei nimittäin tule. Maapallon ilmasto palautuu noin 40 miljoonan vuoden takaiseen tilanteeseen jolloin ilmakehän koostumus viimeksi oli samanlainen. Maan alle vielä toistaiseksi varastoituneet kivihiilet ja metaanit kiersivät maapallon pintakerroksissa.

    Toki Suomi on siinä tulevaisuudessa paljonkin pienempi, rantaviiva kulkee jossain Tampereen tienoilla. Suomalaisia tosin ei taida olla tilannetta suremassa, olemme sen verran laiskoja lisääntymään.

  2. Rane kirjoitti:

    Milloin seuraava jääkausi tulee? Sikäli kuin asiaa on järkeä miettiä (epärelevantti kysymys tämän tarkastelun kannalta) ongelma ei ole silloin yksin Suomen. Jo nyt sen estämiseksi on olemassa tekninen ratkaisu, kasvihuoneilmiö. Tuhansien vuosien päästä lienee monia muitakin vaihtoehtoja ja ehkä akuutimpi kysymys päivän taloudessa ovat tonttihinnat Marsissa ja kuussa.

    Lisäksi, samasta syystä Fingerpori ei tule katoamaan koskaan. Muutaman vuosisadan päästä on koneet, jotka osaavat kääntää jopa suomenkielen sivumerkitykset. Jos ei suoraan toiseksi kieleksi niin ainakin niitä vastaaviksi aivoimpulsseiksi.

  3. Ilkka Alava kirjoitti:

    Kirjoittaja ei taida olla tietoinen sellaisesta teknisestä rakennelmasta kuin PATO. Siinä on ikivanha ratkaisu veden pinnan haitalliseksi koettuun nousuun.

  4. Jaakko Haikonen kirjoitti:

    Paljonko maksaisit suomalaisuuden säilymisestä?

    - Noin kuusi euroa.

    Tarvitsemmeko kansallisen jääkausistrategian?

    - Kyllä, ja nopeasti. Vetäjäksi joko Sailas tai Ollila.

    Tämä sikäli akuutti ongelma varmasti muuttuu ajan myötä. Minkä Suomen jättäisimme jälkeen? Onko kyseessä edelleen harmaa mautonta keskiolutta juova maa? Onko jalkapallon maajoukkue vihdoin pääsemässä arvoturnaukseen? Jos olut on parempaa ja arvokisat ovat juuri alkamassa, olen valmis maksamaan enemmän, paljon enemmän.

    Oasis ristelijöiden reaalinen hinta varmasti putoaa, mutta ajatuksena uutena kotina se olisi aika kauhea.

Vastaa