Talouden äkkijarrutus 2009

14.5.2009 Kirjoittanut Ari Hyytinen

Vuotta 2009 koskevia talousennusteita on päivitetty poikkeuksellisen paljon. Vaikka talouden “vapaa pudotus” alkaa toivottavasti olla ohi, vieläkään ei ole selvää, onko suhdanteen pohja jo nähtävissä.

Suomen talous on vain harvoin kokenut niin voimakkaan äkkijarrutuksen kuin se, jonka olemme tänä vuonna kokeneet.

Alla oleva kuva havainnollistaa, kuinka nopea suhdannekuvan muutos on ollut. Kuvan pystyakseli kertoo BKT-ennusteen suuruuden (%) vuodelle 2009 ja vaaka-akseli ajankohdan, jolloin ennuste on tehty.

Kuva tarkentuu ja sen lukeminen helpottuu, jos sen suurentaa hiirellä klikkaamalla. Kuvassa näkyvät pisteet (pienet pystykolmiot) ovat BKT-ennusteita. Kuvaan on piirretty myös yksinkertainen mallisovite katkoviivalla.

Suhdannekuvan muutos, 2009

Suomalaiset ennustelaitokset ovat laatineet tähän mennessä hieman vajaat 50 talousennustetta koskien kuluvaa vuotta.  Ensimmäiset niistä julkistettiin alkutalvesta 2007.

Myös 1990-luvun laman alku ja erityisesti sen syvyys tulivat yllätyksenä. Mutta oliko makrotalouden jarrutus silloin(kaan) näin nopea?

Kirjoittaja toimii taloustieteen professorina Jyväskylän yliopistossa.

Avainsanat: ,

Aihealueet: Makro

Yksi kommentti kirjoitukseen “Talouden äkkijarrutus 2009”

  1. [...] Yllä kuvatut havainnot tyypillisen ennustevirheen luonteesta eivät tietystikään selitä sitä, miksi yhä jatkuvan - mutta toivottavasti piakkoin päättymäisillään olevan - laskusuhdanteen alkua ja syvyyttä ei osattu ennakoida (ks. myös aikaisempi blogikirjoitus Talouden äkkijarrutus 2009). [...]

Vastaa