Tilastoaineistojen tutkimuskäyttö helpottumassa

4.1.2012 Kirjoittanut Roope Uusitalo

Tutkijoita pitkään kiusannut ongelma suomalaisten tilastoaineistojen käyttämisessä on vihdoin ratkeamassa. Tilastolain uudistusta valmistellut työryhmä jätti esityksensä vuodenvaihteessa. Ehdotus parantaa toteutuessaan oleellisesti empiirisen tutkimuksen edellytyksiä.

Uudistuksessa on kaksi keskeistä kohtaa. Ensinnäkin lakiehdotus antaa tilastoviranomaisille oikeuden rakentaa julkiseen käyttöön tarkoitettuja tietokantoja. Toiseksi se sallii tilastotietojen luovuttamisen tieteelliseen tutkimukseen, vaikka tiedoista voisi välillisesti tunnistaa yksittäisiä henkilöitä. Julkiset tietokannat ovat erityisesti opetuksessa, mutta myös kansalaisten tietotarpeita varten hyödyllisiä. Välillisesti tunnistettavissa olevien tietojen luovuttaminen taas tarkoittaisi, että tieteellisessä tutkimuksessa voitaisiin käyttää esimerkiksi koko väestöä koskevia tietoja. Samaten historiaa olisivat pitkälliset neuvottelut siitä, millä tarkkuudella mitäkin tietoja voidaan tutkimukseen luovuttaa tai saako luovutettavissa tiedoissa olla esimerkiksi paikkakuntakoodeja tai vaikkapa kilometrin tarkkuudella mitattuja karttakoordinaatteja.

Tilastolaki koskee tilastoviranomaisia eli käytännössä Tilastokeskusta, Tullia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta sekä Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskusta. Tutkijoiden kannalta tärkein näistä on Tilastokeskus. Muita tilastontuottajia koskee Henkilötietolaki. Uusi Tilastolaki olisi edelleen Henkilötietolakia tiukempi ja kieltäsi edelleen esimerkiksi nimien ja henkilötunnusten luovuttamisen tutkimuskäyttöön.

Lakiuudistuksen perustarkoitus on edistää tilastotarkoituksia varten kerättyjen tietojen käyttöä tieteellisessä tutkimuksessa. Kalliisti julkisin varoin kerättyjä hienoja tilastoaineistoja päästäisiin uudistuksen jälkeen hyödyntämään entistä helpommin. Sekä tieteellisen tutkimuksen, että koko yhteiskunnan tietotarpeiden kannalta kyseessä on iso asia. Tilastoaineistojen käytön kustannuksiin ei Tilastolaki sen sijaan vaikuta. Tässä joudutaan odottamaan Maksuperustelain muutoksia pohtivan työryhmän kannanottoja. Missä määrin tuo työryhmä tulkitsee kertaalleen kerätyn tiedon julkishyödykkeeksi, jonka uudelleenkäytön rajakustannuksen ja siis myös optimaalisen hinnan pitäisi olla lähellä nollaa, jää vielä nähtäväksi.

Voimassa oleva Tilastolaki on säädetty vasta vuonna 2004, joten se on joutumassa remonttiin harvinaisen äkkiä. Tutkijoiden jatkuvan murjotuksen ja lukuisten työryhmien ehdotusten lisäksi tästä on kiittäminen EU:ta, jonka uusi tutkimusmyönteinen tilastoasetus sai lopulta suomalaisen lakiuudistuksen käyntiin. Tällä kertaa uudistusta valmistelemassa oli myös suuri joukko tutkijoita, mikä näkyy ehdotuksessa. Tilastoviranomaiset, erityisesti Tilastokeskus, suhtautuvat ehdotukseen edelleen jokseenkin nihkeästi. Työryhmän esitykseenkin liittyy useampi eriävä mielipide.

Työryhmän raportti on valmista lakitekstiä, mutta silti vasta ehdotus. Vielä tarvitaan hallituksen esitys ja eduskunnan päätös. Käytännössä laki voisi olla voimassa aikaisintaan vuoden 2013 alussa. Viranomaisille jää toki edelleen oikeus ja velvollisuus valvoa, miten luottamuksellisia tilastoaineistoja tutkimuksessa käytetään, vaikka laki viranomaisten harkintavaltaa rajaakin. Tässä suhteessa ei ole ihan merkityksetöntä, kenestä tulee Tilastokeskuksen uusi pääjohtaja. Virka on auki, kiinnostuneet ilmoittautukoot ensi torstaihin mennessä.

Aihealueet: Julkinen talous

8 kommenttia kirjoitukseen “Tilastoaineistojen tutkimuskäyttö helpottumassa”

 1. las artes kirjoitti:

  Kuten Mikko Mustonen ystävällisesti tiedotti ATB:n lukijoille, Helsingin Jätkäsaaren uusia Hitas-asuntoja jaetaan jälleen arpomalla. Luultavasti arvonnassa on mukana myös sijoittajia, joiden tarkoitus on vuokrata asunto eteenpäin. Vaikka Helsingin kaupunki pitää Hitas-asuntojen vuokraamista “järjestelmän alkuperäisten tarkoitusperien vastaisena”, ja vaikka asiasta syntyi muutama vuosi sitten pienimuotoinen kohu, kaupunki ei käsittääkseni ole kieltänyt Hitas-asuntojen vuokraamista. Kaupunki on tyytynyt rajoittamaan Hitas-asuntojen omistamisen yhteen kappaleeseen per henkilö.

 2. Sosialistinen vai kapital kirjoitti:

  Tämä asia oli Piraattipuolueen tietoyhteiskunta-agendassa samoin kuin karttojen vapauttaminen. Piraattipuolue ajaa myös noiden aineistojen maksuttomuutta.

  Piraattipuolue on siis kannattanut aineistojen sosialisointia ja jotkut muut vastaavasti aineistojen tuottamisen ja myynnin yksityistämistä.

  Olen kuullut, että noiden aineistojen luovutuksen sopimusehdoista neuvottelu on merkittävä kuluerä sekä valtiolle että kunnille. Näin ollen yksityistämisvaihtoehdossa asiakas maksaisi varmaan eniten sopimusneuvotteluista. Nykyisellään noita vänkäämisiä ei laskuteta täysimääräisenä asiakkailta. 70 euron aineisto maksaisi yksityistettynä ilmeisesti 1070 euroa ilman mitään muuta lisäarvoa kuin paksumpi sopimuspaperi liitteenä.

  Siinäpä seuraavalle bloggauksellenne aihe: Riitely immateriaalisen lisäarvoketjun pidentäjänä ja talouskasvun kiihdyttäjänä. Minä kun olen lukenut taloustieteestä, että me olemme rikkaita verrattuna kehitysmaihin sen takia, että meillä lisäarvon tuotantoketjut ovat pitkiä, ja kehitysmaissa lyhyitä. Emmekö voisi pidentää noita lisäarvon tuotantoketjuja entisestään lisäämällä immateriaaliarvoja, lakimiesten riitelyä, sinne väliin?

 3. Roope Uusitalo kirjoitti:

  Malttamattomille FB keskustelijoille vielä tiedoksi: Ei tämä niin salaista ole, hiukan vaan vielä kestää. Oleelliset palat voi lukea työryhmän puheenjohtajan netistä löytyvästä joulukuisesta esitelmästä:

  http://retki.stakes.fi/NR/rdonlyres/227116A6-5F37-4D29-80E0-7F5037A0C348/0/Turunen_121211.pdf

  Mutta tämä on vasta ehdotus, joskin tarpeellinen sellainen. Päätösvalta on eduskunnalla. Call your MP.
  RU

 4. Petri Kola kirjoitti:

  Roope: Hienoa. Odottelemme tarkempia tietoja kärsimättömästi Helsinki Region Infoshare:n FB-ryhmässä :-)

 5. Roope Uusitalo kirjoitti:

  Loppuraporttia ei ole vielä luovutettu ministeriölle, eikä sitä siksi ole vielä netissä. Taittaminenkin vie kuulemma vielä joitakin päiviä. Sisältö on kuitenkin eriäviä mielipiteitä lukuunottamatta valmis. Tätäkin blogia varten tarkistin erikseen, että sisällöstä sopii jo kiinnostuneille kertoa. Koko raportti ilmestynee kohta vm:n sivulle ja lähtenee sen jälkeen lausuntokierrokselle. Linkin voin lisätä tällekin sivulle sen jälkeen.
  RU

 6. Petri Kola kirjoitti:

  Voisko tosiaan linkin ehdotukseen. En löytänyt sitä pikaisella googlailulla.

 7. Jussi kirjoitti:

  “Virka on auki, kiinnostuneet ilmoittautukoot ensi torstaihin mennessä.”

  Toivottavasti myös itse haet kyseistä virkaa.

 8. Jaana Huhta kirjoitti:

  Hei, olisiko sinulla linkkiä tuohon raporttiin?
  terv. Jaana Huhta

Vastaa