Pitäisikö veronkorotuspaineista vaieta?

14.1.2010 Kirjoittanut Niku Määttänen

Taloussanomien (14.1) mukaan Aktian pääekonomistin Timo Tyrväisen mielestä “[...]nyt ei ole aika nostaa esille asioita, jotka ovat omiaan herättämään epävarmuutta kulutuskysynnän jatkumisesta. Esimerkiksi puheet veronkiristyksistä ja julkisen talouden vajeen paikkaamisesta olisi Tyrväisen mukaan syytä siirtää vaikkapa vuoden päähän.”

Ajatus ilmeisesti on, että jo julkisen talouden tasapainosta keskusteleminen saa kotitaloudet lisäämään säästämistään, mikä olisi talouden elpymisen kannalta epätoivottavaa.

Tällainen vaatimus, joka on esitetty usein aikaisemminkin, on minusta aivan älytön. On pidemmän päälle aika vaarallinen ajatus yrittää pimittää kansalaisilta se tosiasia, että julkisen sektorin alijäämän täytyy jossakin vaiheessa näkyä joko julkisissa menoissa tai veroissa. Vai pitäisikö mennä vielä pidemmällä ja salata (Kreikan malliin) myös tieto budjettialijäämästä? Lisäksi epävarmuus siitä, millä tavalla julkinen talous tasapainotetaan, voi itsessään olla omiaan lisäämään kotitalouksien säästämistä. Hyvään talouspolitiikkaan kuuluu näkemys siitä, miten ja minkälaisella aikataululla julkinen talous tullaan jatkossa tasapainottamaan.

Jos Aktiassa todella uskotaan, että ikävistä asioista vaikeneminen on hyvästä, niin heidän oma käytöksensä ei ole kovin vastuullista. Tuoreessa, kaikkien kansalaisten luettavissa olevassa talouskatsauksessaan Aktia nimittäin nostaa esille monenlaisia taloudellisia uhkakuvia. Eikö olisi parempi vain vakuutella, että ihan kohta ihan kaikilla menee taas lujaa?

Avainsanat:

Aihealueet: Julkinen talous, Lajittelematon

Yksi kommentti kirjoitukseen “Pitäisikö veronkorotuspaineista vaieta?”

Vastaa