Hitas-asunnot sijoittajille

28.10.2011 Kirjoittanut Niku Määttänen

Kuten Mikko Mustonen ystävällisesti tiedotti ATB:n lukijoille, Helsingin Jätkäsaaren uusia Hitas-asuntoja jaetaan jälleen arpomalla. Luultavasti arvonnassa on mukana myös sijoittajia, joiden tarkoitus on vuokrata asunto eteenpäin. Vaikka Helsingin kaupunki pitää Hitas-asuntojen vuokraamista “järjestelmän alkuperäisten tarkoitusperien vastaisena”,  ja vaikka asiasta syntyi muutama vuosi sitten pienimuotoinen kohu, kaupunki ei käsittääkseni ole kieltänyt Hitas-asuntojen vuokraamista. Kaupunki on tyytynyt rajoittamaan Hitas-asuntojen omistamisen yhteen kappaleeseen per henkilö.

Veronmaksajana toivon, että mahdollisimman moni Hitas-asunto päätyy sijoittajille. Tärkein syy on se, että vuokra-asuntokäytössä asunnoista maksetaan pääomatuloveroa, joka omistusasunnon tapauksessa jää yhteiskunnalta saamatta. Hitas-järjestelmä haaskaa joka tapauksessa ainakin helsinkiläisten rahoja, mutta vuokra-asuntoina olevista Hitas-asunnoista yhteiskunta saa edes jotakin takaisin.

Toinen syy miksi Hitas-asuntojen päätyminen vuokra-asunnoiksi on suotavaa, liittyy yleisemmin hintasäännöstelyn ongelmiin. Edullisesta Hitas-asunnosta ei välttämättä kannatta muuttaa pois, vaikka asumistarpeet muuttuisivat esimerkiksi työpaikan vaihtumisen takia. Markkinahinnalla vuokratut Hitas-asunnot eivät aiheuta tällaisia ongelmia. Päinvastoin. Työvoiman liikkuvuuden kannalta Helsingin vuokra-asuntomarkkinoiden laajeneminen olisi hyvä asia.

Avainsanat:

Aihealueet: Julkinen talous, Kaupunkitalous

26 kommenttia kirjoitukseen “Hitas-asunnot sijoittajille”

 1. Johannes Hidén kirjoitti:

  Nikulta loistava kirjoitus päivän hesarissa. Otit hyvin esiin konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä hyötyä sääntelystä luopumisella voitaisiin saavuttaa. Toivottavasti kirjoitus esimerkkeineen herättää lisää hitas-kriittistä ajattelua, mikä onneksi tuntuu olevan muutenkin nousussa.

 2. Tuukka Saarimaa kirjoitti:

  Blogia mahdollisesti lukeville helsinkiläisille päättäjille lienee syytä tarkentaa, että Nikun viesti oli tarkoitettu vitsiksi.

  Lobbareiden jutut ymmärtää jotenkin mutta miksi Taloussanomat julkaisee tuollaista?

 3. Niku Määttänen kirjoitti:

  Helsinki alkaa varmaankin kohta maksamaan korvauksia niille hitas-asunnon omistajille, jotka eivät saa asunnostaan “enimmäishintaa”.

 4. Tuukka Saarimaa kirjoitti:

  En tiedä, mihin juttuu nämä HITAS-kommentit pitäisi laittaa, mutta laitetaan tänne. Tämä on ehkä paras HITAS-juttu ikinä:

  http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2012/02/03/nailla-alueilla-et-saa-hitas-asunnosta-rahojasi-takaisin/201222258/139

  Helminä:

  “– Hitas-hinta on reippaasti yli markkinahinnan. Asunnot eivät mene kaupaksi, koska ihmiset suostuvat maksamaan vain markkinahinnan, sanoo Hitas-osakkaat ry:n puheenjohtaja, kokoomuksen varavaltuutettu Pauli Leppä-aho. ”

  “Leppä-aho on itse myynyt puoliksi omistamaansa hitas-asuntoa Malminkartanosta yli 20 vuotta. Vuokrattu asunto on edelleen myymättä, koska Leppä-ahon mukaan siitä ei ole tehty yhtään tarjousta “lähellekään hitas-hintaan”.”

  Priceless!!

  Sitten tämä usein esitetty väite:

  “Hitas-asuntojen enimmäishinta on markkinahintaa suurempi, koska hitas-asuntojen hinnat ovat Leppä-ahon mielestä jo uutena ostettaessa markkinoiden hintoja korkeammat.”

  Eli tuo jälkimmäinen, että uudet HITASit ovat kalliimpia kuin markkinahinta. Miksi niitä sitten joku suostuu ostamaan?

 5. Johannes Hidén kirjoitti:

  Mainiota, että tämänpäiväisessä hesarissa kerrankin joku kansanedustaja otti selvästi kantaa Hitasia vastaan:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150490608122653&set=a.484649242652.261450.361075012652&type=1&theater

 6. Johannes Hidén kirjoitti:

  Jepjep. :) Lähetin samantien keskiviikkona vastineen tolle keskiviikon “pilvilinna”-vastineelle, mutta kun ei sitä tähän mennessä ole lehdessä julkaistu, niin eipä taida olla tulossakaan.

  Täytyy kyllä vähän ihmetellä Hesarin julkaisupolitiikkaa. He julkaisevat kirjoituksen, joka selvästi pohjautuu väärinkäsitykseen, mutta eivät lyhyttä kirjoitusta, jossa se virhe oikaistaan. Kaipa Hesarin seulaltakin jäi aiemmin huomaamatta, että olkinukkea tossa keskiviikon tekstissä puurovelliteltiin, vai mitä luulette?

 7. Artturi Björk kirjoitti:

  Johannes Hidén: taisit kirjoittaa pseudonyymillä vastineen ittelles. Oli niin hyviä argumentteja… ;)

 8. Johannes Hidén kirjoitti:

  Kiitos palautteesta!

  Huomasitteko tämän päivän lehdestä uutisen “Vantaa haluaa oman “hitaksen”". Täältä löytyy juttu vähän suppeampana:
  http://www.raxat.fi/node/3252/4913

  Pitääkö tätä ruttoa todella vielä levittää naapurikaupunkeihinkin?

 9. Niku Määttänen kirjoitti:

  Minustakin Johannes Hidénin kirjoitus oli mainio. Järjen ääni muuten absurdissa keskustelussa. Samassa lehdessä hitasasunnon omistaja esiintyi suorastaan yhteiskunnan mielivallan uhrina. Hitasasuntoa kun ei välttämättä saa myydä mihin hintaan tahansa.

 10. Artturi Björk kirjoitti:

  Johannes Hilden: hyvä oli kirjoitus. Kiitos siitä.

 11. Johannes Hidén kirjoitti:

  Niinhän niitä vuokrataan. Kyllä sinänsä ymmärrän, että Hitakset halutaan omistajien käyttöön eikä sijoitusasunnoiksi, mutta kyllä silti hieman ihmetyttää, miksi vain vuokraaminen nähdään ongelmana. Siksipä kirjoitin aiheesta tämän päivän Helsingin Sanomiin.

 12. Näinhän se menee kirjoitti:

  Sijoittajat vuokraavat jo Arabianrannan uusia hitas-asuntoja

  http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/sijoittajat_vuokraavat_jo_arabianrannan_uusia_hitas-asuntoja/

 13. Mikko Mustonen kirjoitti:

  Off-topic: ei taloustiedettä vaan ryöstokapitalismia. Hitas Jätkäsaaren Paasiranta: arvotaan kaksio, 3.200 e/m2. Vastike maanvuokrineen 5,50 e/m2/kk. Vieressä uusia Kapteeninrannan vuokra-asuntoja, joihin otetaan hakemuksia vastaan (HS 4.12). Vuokra 24 e/m2/kk kaksiossa. Eli 7% nettotuotto. Riskittömästi ja kokolailla inflaatiolta suojattuna. Haastankin talousblogin lukijat esittämään kohteen, jossa laillisesti kohtaisivat vastaavat riski ja tuotto.
  HITAS näyttääkin olevan meille iltaruskon katsojille suotuisa. Kun on pääomia ja nyt myös käteistä: NCC edellyttää Kalasatamassa: ” …ensimmäinen kauppahintaerä erääntyy viiden arkipäivän kuluttua kauppakirjan allekirjoituksesta. Huolehdithan hakijana, että käyt rahoitusneuvottelusi pankin kanssa hyvissä ajoin jo hakuaikana!” – Yhtenä tuhansista arpalipun täyttäjistä…

 14. Johannes Hidén kirjoitti:

  Kirjoitinpa tuosta Hitasin verotuspohdinnasta inspiroituneena blogijutun aiheesta:

  http://valmismaa.blogspot.com/2011/11/hitas-arpajaisveron-piiriin.html

  Jäin odottelemaan Jätkäsaaren arvonnan tuloksia, mitkä sitten ilmoitettiinkin ATT:n arvonnasta poiketen ainoastaan voittajille (siinä sitä asiakaspalvelua). Siksi ei tullut julkaistua juttua aiemmin.

 15. Mikko Mustonen kirjoitti:

  Ja taas mennään. Nyt Kalasatamassa. Osoitteessa http://www.ncc.fi/zeniitti aukeaa 28.11 mahdollisuus osallistua HITAS arvontaan. Ilmaiseksi. Isot palkinnot!
  PS. Vilkaiskaapa hakuohjetta. Olenkin ihmetellyt miksi näin niukan tavaran tarjoajat ovat olleet kuitenkin kohteliaita. Nyt menettely ja asian luonne kohtaavat.

 16. Antton kirjoitti:

  Välimerenkadun hitaksiin tuli rakennuttajilta vain yksi tarjous, jonka ATT joutui hyväksymään. Hinnatkin ovatkin sitten erittäin kovia.

 17. Mikko Mustonen kirjoitti:

  Hmph. Lahjaveron tietenkin maksaa saaja. Pitäisi tietää, olen mokoman veron joskus maksanutkin. Innostuin liikaa. Mutta tämä lahja jaetaan ilman lahjakirjaa. Tekeekö se siitä…lahjuksen?

 18. Mika Maliranta kirjoitti:

  Ymmärtääkseni Hitas-järjestelmä on siirtynyt lahjaverosta arpajaisverotuksen piirin kun valinnoissa on siirrytty mielivaltaisuudesta satunnaisuuteen. Tässä samassa rytäkässä maksuvelvollinenkin on siis vaihtunut. Toisaalta ennen etuja saatiin myös jonotustyöllä, joka kai kuuluu työtuloverotuksen piiriin?

 19. Johannes Hidén kirjoitti:

  Ihan viihdyttävää sinänsä pohdiskella tuota arpajaisvoiton verotusta. Sekä Mikalla että Mikolla meni nyt kuitenkin maksaja väärin päin. Arpajaisveron maksaa arpajaisten järjestäjä, ja lahjaveron lahjan saaja.

 20. Mikko Mustonen kirjoitti:

  Mikan verotuskommentti tuntui ensin vieraalta, mutta kyllähän verottaja tosiaan voi tarttua esimerkiksi kiinteistökauppaan jos se arvioi että kauppahinta on paljon alle käyvän hinnan. Ja tuon käyvän hinnan verottaja arvioi lähistön hintatasosta. Jätkäsaaren Lemminkäisen asunnoissa arvio käy kätevästi sillä L rakentaa viereen ihan samanlaisia kovan rahan taloja. Mutta miten ja ketä verottaa? Ensimmäisenä tulee mieleen lahjavero! Lemminkäisen täytyy maksaa puuttuvasta kauppahinnasta lahjavero. Absurdiudessaan kiehtovaa ja HITAS-järjestelmän arvon mukaista.

 21. Mika Maliranta kirjoitti:

  Onkohan verottaja hereillä, että näissä arpajaisissa jaettavaksi tulevista rahanarvoisista voitoista maksetaan asianmukaiset verot — ainakin siihen saakka kunnes tehdään samanlainen poikkeussääntö niin kuin esimerkiksi lotossa.

 22. Jefferson TD kirjoitti:

  Jotenkin ei yllätä, että Lemminkäinen “YLLÄTTYI” asuntojen suosiosta:

  http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/tuhannet_hakivat_jatkasaaren_hitas-asuntoja/

  Viikossa tuli siis hakemuksia 64 kertaa enemmän kuin on kämppiä tarjolla.

 23. Johannes Hidén kirjoitti:

  Hyviä pointteja. Näinhän se on: asunnosta saa siinä itse asumalla suurimman edun. Vuokrattuna sen sijaan rahaa palaa enemmän yhteiseen kassaan, eikä synny yhtä paljon typeriä muuton esteitä. Niin ollen Hitas-kämppien vuokra-asunnoksi päätyminen on tavallaan suotavin vaihtoehto, kun tällainen idioottimainen järjestelmä kerran on olemassa.

  Vielä on 1-2 päivää laittaa arpa vetämään.

 24. Mikko Mustonen kirjoitti:

  Tässähän taikurikin hämmästyy!

 25. Nerokas kirjoitus. Pitäk kirjoitti:

  .

 26. Artturi Björk kirjoitti:

  Niku Määttänen:

  Veronmaksajana toivon, että mahdollisimman moni Hitas-asunto päätyy sijoittajille.

  Kai sä kannat kortes kekoon kansalaisena ja hakemus on vetämässä noihin hyväpohjaisiin 2h+k Asunto Oy Helsingin Paasirannassa? ;)

Vastaa