Tarvitaanko yrittäjiä enemmän?

2.8.2009 Kirjoittanut Ari Hyytinen

Tarvitaanko yrittäjiä ja uutta yritystoimintaa määrällisesti enemmän vai pitäisikö yrittäjyyden ja käynnistyvien yrityksien laatua pyrkiä nostamaan?  Minkälaisella politiikalla alalle tuloon ja yrittäjyyteen pitäisi pyrkiä vaikuttamaan?

Näitä kysymyksiä pohditaan professori Scott Shanen (Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, USA) uudessa artikkelissa “Why encouraging more people to become entrepreneurs is bad public policy“, joka julkaistiin alkukesästä Small Business Economics -aikakauskirjassa.

S. Shane tekee artikkelissaan (valikoivan) katsauksen kirjallisuuteen, jossa on tutkittu uusien yritysten ja yrittäjyyden vaikutusta tuottavuus- ja talouskasvuun sekä työllisyyteen. Artikkelin keskeinen johtopäätös ei jää lukijalle epäselväksi (s. 145):

Clearly, creating typical start-ups isn’t the way to enhance economic growth and create jobs. So what is it? [...]  Stop subsidizing the formation of the typical start-up and focus on the subset of businesses with growth potential. Getting economic growth and job creation from entrepreneurship is not a numbers game.

Artikkeli on suositeltavaa ja ajatuksia herättävää luettavaa kaikille innovaatio- ja yrittäjyyspolitiikkaa valmisteleville ja siitä päättäville, sekä aiheesta julkiseen keskusteluun osallistuville ja siitä muutoin kiinnostuneille. Kaikista sen johtopäätöksistä ei toki tarvitse olla samaa mieltä.

Kirjoittaja toimii taloustieteen professorina Jyväskylän yliopiston Taloustieteiden tiedekunnassa.

Avainsanat: ,

Aihealueet: Julkinen talous, Mikro

2 kommenttia kirjoitukseen “Tarvitaanko yrittäjiä enemmän?”

  1. Ari Hyytinen kirjoitti:

    Kiitos kommentista. Julkista tukea aloittaville yrittäjille sekä käynnistys- ja kasvuvaiheen yrityksille on tarjolla varsin monista lähteistä. Niitä tarjoavat mm. työvoimatoimistot (starttiraha), Finnvera, aloitusrahasto Vera Oy, Tekes, TE-keskukset ja Keksintösäätiö.

    Kysymyksesi siitä, kuinka niitä kohdennetaan (ts., millä kriteereillä ja perusteilla) on todella hyvä. Luotettavaa kokonaiskuvaa erilaisten tukien kohdentumisesta ja niiden tehokkuudesta on vaikeaa saada.

  2. Juhani kirjoitti:

    Mikä tilanne Suomessa on starttiyritysten suhteen? Millaisia tukia voi saada ja kuinka näitä kohdennetaan? Esitellyn artikkelin pointti taisi siis olla se, että tuet tulee kohdentaa harkitusti eikä suinkaan niin, että kaikkille halukkaille jaetaan rahaa.

Vastaa