Väitöskirja sähkömarkkinoista

13.8.2009 Kirjoittanut Matti Liski

Kilpailun puute sähkömarkkinoilla on yleinen yhteiskunnallinen huoli. Siksi on yllättävää, että kilpailua pohjoismaisella markkinalla on tutkittu vähän. Selvitysmiehet ovat kyllä tarkastelleet markkinan yleispiirteitä, mutta markkinan perusteellinen tutkimus on ollut vähäistä.

Tilanne korjaantuu osittain ensi tiistaina 18.8., kun Olli Kauppi puolustaa väistökirjaansa ”A model of imperfect dynamic competition in the Nordic power market” kauppakorkeakoululla.

Kauppi kehittää väitöskirjassaan tilastomatemaattisen mallin, jonka avulla voidaan kuvata vesivoimavaltaisen sähkömarkkinan toimintaa ja kilpailun astetta. Vesivoimalla katetaan pohjoismaissa keskimäärin puolet kulutuksesta, joten sen saatavuus on keskeinen hintatason määrittäjä. Sademäärät voivat helposti poiketa keskimääräisestä suuntaan tai toiseen vuoden aikana määrällä, joka vastaa noin 1,3 miljardin euron arvoista kulutusta (käyttäen historiallisia keskiarvo hintoja).

Mutta saatavuuteen vaikuttaa myös tuottajien tahto, eivät pelkästään sademäärät. Suurilla voimayhtiöillä on merkittäviä vesivoimaosuuksia eikä ole selvää tarjotaanko vettä markkinoille riittävästi. Mutta kuinka arvioida, mikä on riittävästi? Kaupin malli on työkalu, jonka avulla tämä arviointi voidaan tehdä.

Kauppi tarkastelee pohjoismaisen markkinan toimintaa vuosina 2000–05. Tutkimuksen perusteella vesivoiman käyttö ei ollut tarkastelujaksolla kilpailullista, eikä siten yhteiskunnan kannalta tehokasta. Erityisesti tarkastelujakson alkupuolella varastojen taso oli liian alhainen, mikä johti osaltaan talven 2002–03 runsaasti huomiota herättäneeseen hintakriisiin.

Väitöskirjan keskeisen tutkimustuloksen perusteella havaittua markkinakäytöstä voidaan kuvata tarkasti epätäydellisen kilpailun mallilla. Tämä puoltaa näkemystä, jonka mukaan suuret vesivoimatuottajat pystyvät harjoittamaan markkinavoimaa, eli vaikuttamaan sähkön hintaan omien voittojensa kasvattamiseksi. Kuuden vuoden tarkastelujakson yhteenlaskettu hyvinvointitappio markkinavoimasta on arviolta noin 620 miljoonaa euroa.

Tutkimuksessa havaitulle markkinakäyttäytymiselle annetaan teoreettinen tulkinta ja sen jälkeen tutkitaan ekonometrisesti, mikä tulkinta parhaiten selittää havaitun aineiston. Tulkinta on matemaattinen malli, joka kuvaa sen miten markkinatulema riippuu kilpailun asteesta sekä markkinan perustekijöistä.

Markkinavoima nostaa sekä keskimääräistä hintatasoa että hintariskiä. Se johtaa lisäksi odotusarvoisesti korkeampiin veden varastointitasoihin, mutta tietyissä olosuhteissa, kuten tarkastelujakson runsasvetisinä alkuvuosina, varastot voivat olla markkinavoimasta johtuen myös liian alhaiset. Tarkastelujakson suuri hyvinvointitappio onkin pitkälti selitettävissä sillä, että syksyn 2002 heikko tulovirtaama salli suurten vesivoimatuottajien hyödyntää heikon varastotilanteen.

Tyypillisessä markkinatilanteessa markkinavoiman hintavaikutukset ja hyvinvointitappio ovat kuitenkin pieniä. Epätäydellinen kilpailu johtaa odotusarvoisesti hieman alle kaksi prosenttia suurempiin sähköntuotannon kokonaiskustannuksiin. Tämän tuloksen valossa voidaan sanoa, että markkina ei ole erityisen herkkä suurten vesivoimatuottajien harjoittamalle markkinavoimalle, kunhan suurin osa vesivoimakapasiteetista toimii kilpailullisesti. Poikkeuksellisissa markkinaolosuhteissa omistuksen keskittyminen voi kuitenkin ilmetä hetkellisinä hintapiikkeinä.

Väitöskirjan tarkastivat Stanfordin yliopiston professori Frank Wolak ja Olson yliopiston professori Nils-Henrik Mørch von der Fehr, joista jälkimmäinen toimii myös vastaväittäjänä. Olli Kauppi siirtyy väittelyn jälkeen Nottinghamin yliopiston taloustieteen laitokselle.

Aika: 18.8.2009 klo 12:15
Paikka: HSE, Chydenia-rakennus, Stora Enso -sali

Väitöskirja on myynnissä KY-kirjakaupassa, Runeberginkatu 12–14. Tiedotusvälineiden edustajat voivat tiedustella ilmaiskappaleita viestinnästä, p. (09) 431 38621.

Väittelijän yhteystiedot:
Sähköposti: kauppi@hse.fi. Puhelin: 040 353 8194.

Avainsanat: ,

Aihealueet: Energia, Mikro

3 kommenttia kirjoitukseen “Väitöskirja sähkömarkkinoista”

 1. Matti Liski kirjoitti:

  Häh? Tarkoitat ilmeisesti työssä käytettyä dataa. Se on saatavilla zipattuna pakettina, jossa on numerot, niiden lähteet, sekä mallikoodit. Lähetä viesti Kaupille, jos kiinnostaa.

 2. Mika Lako kirjoitti:

  Onko tämä väitös lukemisen arvoinen?
  Nimittäin lähdeluettelossa ei ole mainittu Nordelin vuosikertomuksia?!

 3. admin kirjoitti:

  Olli Kaupin haastattelu Huomenta Suomi ohjelmassa 18.8. 2009:

  http://www.mtv3.fi/uutiset/husu2007/haastattelut.shtml?934270

Vastaa