Pohjoismaita ihaillaan usein sillä perusteella, että ne onnistuvat yhdistämään korkean keskimääräisen elintason poikkeuksellisen tasaiseen tulonjakoon. Acemoglu, Robinson ja Verdier argumentoivat kuitenkin tuoreessa tutkimuksessaan ja VoxEU-kolumnissaan, että Pohjoismainen malli edellyttää suuria tuloeroja muualla. Elelemme mukavasti sen ansiosta, että amerikkalaiset suurten kannustimien ja tuloerojen siivittäminä kehittävät meitäkin hyödyttäviä uusia innovaatioita. Amerikkalaiset eivät voi valita pohjoismaista mallia, sillä sen jälkeen kukaan ei veisi teknologista kehitystä eteenpäin.
Mika Maliranta, Vesa Vihriälä ja minä olemme eri mieltä Acemoglun ja kumpaneiden teesistä. Aiheesta lisää täällä.
Avainsanat: innovaatiot, pohjoismainen malli
Aihealueet: Kansainvälinen talous, Makro
George W. Bushin aikana Yhdysvalloissa taloudellisen vapauden indeksit laskivat pohjoismaiselle tasolle. Jos sääntely, protektionismi ja tukiaiset jylläävät, ei matalampi verotus kaikkea pelasta.
SAK on hinnoitellut vähemmän tuottavan työvoiman pois valmistavasta teollisuudesta ja saanut osan tuottavammastakin korvatuksi pääomalla. Tämä nostaa teollisuutemme tuottavuutta paperilla muttei todellakaan kerro innovatiivisuudesta vaan tyhmyydestä.
Tekesin tuet ja vastaavat siirtävät väheänkin hyödylliseen patentointiin ja tutkimukseen resursseja, joille olisi ehkä ollut tuottavampaakin käyttöä.
Luin linkin takaa vain conclusionin ja siellähän todettiin juuri niin, että USAn reitti ei ole ainut vaan myös pohjoismainen -malli johtaa yhtä moniin innovaatioihin. Vai ymmärsinkö jotain väärin
Reaalitalouspolitiikassa eliitti ryöstää köyhempiä, heikompia ja tyhmempiä pseudotaloustieteellisin sekä pseudomoraalisin perustein.
Selkosuomeksi: tuossa vaan valmistellaan Suomen ryöstämistä patenttien lisenssimaksujen korotuksilla.