Artikkelin Malja monopsonille! kommentit http://blog.hse-econ.fi/?p=1309 Fri, 29 Mar 2024 05:22:06 +0000 http://wordpress.org/?v=2.7.1 hourly 1 Kirjoittaja: Marko Terviö http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-249 Marko Terviö Mon, 05 Oct 2009 15:17:01 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-249 Niku, tämä voi lisäksi kertoa siitä, että markkinavoimansa ansiosta Alko saa varattua itselleen haluttuja harvinaisuuksia suurten tuottajien valikoimasta. Niiden kannattaa olla hyvissä väleissä Alkon ostajiin, jotta saa massatuotteensa Alkon hyllyille. Jos siis i) Alkon rajakustannus harvinaisuuksille on alempi kuin ulkomaisilla välittäjillä, ii) Alko ei voi trokata ostoksiaan ulkomaille ja iii) alkoholiveron osuus kalleista viineistä on häviävän pieni... niin helposti käy että sellaisen viinin kuluttajahinta Suomessa olisi alempi kuin ulkomailla. Niku, tämä voi lisäksi kertoa siitä, että markkinavoimansa ansiosta Alko saa varattua itselleen haluttuja harvinaisuuksia suurten tuottajien valikoimasta. Niiden kannattaa olla hyvissä väleissä Alkon ostajiin, jotta saa massatuotteensa Alkon hyllyille. Jos siis i) Alkon rajakustannus harvinaisuuksille on alempi kuin ulkomaisilla välittäjillä, ii) Alko ei voi trokata ostoksiaan ulkomaille ja iii) alkoholiveron osuus kalleista viineistä on häviävän pieni… niin helposti käy että sellaisen viinin kuluttajahinta Suomessa olisi alempi kuin ulkomailla.

]]>
Kirjoittaja: Niku Määttänen http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-248 Niku Määttänen Mon, 05 Oct 2009 14:26:30 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-248 Ilmeisesti Alkolla on myös jonkinlainen tulonjakotavoite, jota se toteuttaa myymällä joskus joitakin viinejä kansainvälistä hintatasoa halvemmalla, esim. pyhäpunkuksikin kelpaavaa Chateau Petrusta (ks. http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=200731868). Ilmeisesti Alkolla on myös jonkinlainen tulonjakotavoite, jota se toteuttaa myymällä joskus joitakin viinejä kansainvälistä hintatasoa halvemmalla, esim. pyhäpunkuksikin kelpaavaa Chateau Petrusta (ks. http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=200731868).

]]>
Kirjoittaja: monopoli + monopsoni = ö http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-235 monopoli + monopsoni = ö Wed, 30 Sep 2009 19:09:25 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-235 Ylikansallinen sääntelymonopsoni kuulostaa pelottavalta, mutta Terviön vastaus Björkille tuntui ensi kuulemalta järkevältä: jos myyjäpuolikin on kartelloitunut, haitat pienenevät. Vai pienenevätkö? Eikö se tarkoita samanlaista tilannetta kuin big business - big union -työmarkkinoilla? Siis kumpikin osapuoli uhkaa toista myynti/ostolakolla, jos toinen ei taivu, ja usein lopulta päästään sopuun ennen lakkoa, toisinaan tulee (taloudellisesti tuhlaava) lakko kunnes jommankumman tilanne muodostuu sietämättömäksi. Ehkä nykytilanne on sittenkin pienempi paha, joskin EU:n oikeus antaa kartellisakkoja Opecille tietysti houkuttelisi. Öljyä ainakin tulee haittaverottaa riittävästi mahdollisimman monessa maassa, koska liian alhainen haittavero vain johtaa liian suureen siivuun tuottajamaille. Ylikansallinen sääntelymonopsoni kuulostaa pelottavalta, mutta Terviön vastaus Björkille tuntui ensi kuulemalta järkevältä: jos myyjäpuolikin on kartelloitunut, haitat pienenevät.

Vai pienenevätkö? Eikö se tarkoita samanlaista tilannetta kuin big business - big union -työmarkkinoilla? Siis kumpikin osapuoli uhkaa toista myynti/ostolakolla, jos toinen ei taivu, ja usein lopulta päästään sopuun ennen lakkoa, toisinaan tulee (taloudellisesti tuhlaava) lakko kunnes jommankumman tilanne muodostuu sietämättömäksi.

Ehkä nykytilanne on sittenkin pienempi paha, joskin EU:n oikeus antaa kartellisakkoja Opecille tietysti houkuttelisi. Öljyä ainakin tulee haittaverottaa riittävästi mahdollisimman monessa maassa, koska liian alhainen haittavero vain johtaa liian suureen siivuun tuottajamaille.

]]>
Kirjoittaja: Artturi Björk http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-232 Artturi Björk Wed, 30 Sep 2009 08:34:14 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-232 Joo noinhan se menee. Tuosta sun kirjoituksesta saa vaan sen kuvan, että kaasusta ja öljystä voi aloittaa ja jatkaa sitten aloille, joissa myyjäpuoli ei ole organisoitunut monopoliksi... Joo noinhan se menee. Tuosta sun kirjoituksesta saa vaan sen kuvan, että kaasusta ja öljystä voi aloittaa ja jatkaa sitten aloille, joissa myyjäpuoli ei ole organisoitunut monopoliksi…

]]>
Kirjoittaja: Marko Terviö http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-231 Marko Terviö Wed, 30 Sep 2009 07:58:47 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-231 AB: On tosiaan koko EUn kannalta hyvä, että yksittäiset maat eivät perusta tällaisia monopsoneja, ja kannatan EU:n kilpailupolitiikkaa tässä suhteessa. Eka ja vähemmän vakava pointtini oli kertoa joidenkin kiroaman monopolimme valoisammasta puolesta. Sen sijaan markkinoilla, jossa myyjät käyttävät monopolivoimaa (OPEC, Venäjä-Gazprom) jo lähtötilanne on tehoton ja ostajien järjestäytyminen monopsoniksi ei mitenkään väistämättä lisää tehottomuutta, vaan se voi jopa parantaa sitä. EU:n energianostokartellin idea olisi siirtää osa öljyntuottajien monopolivoitoista EU:n verotuloiksi. Öljyn kohdalla tämän pitäisi olla poliittisestikin mahdollista, koska myyjäpuoli on jo organisoitunut. AB: On tosiaan koko EUn kannalta hyvä, että yksittäiset maat eivät perusta tällaisia monopsoneja, ja kannatan EU:n kilpailupolitiikkaa tässä suhteessa. Eka ja vähemmän vakava pointtini oli kertoa joidenkin kiroaman monopolimme valoisammasta puolesta.

Sen sijaan markkinoilla, jossa myyjät käyttävät monopolivoimaa (OPEC, Venäjä-Gazprom) jo lähtötilanne on tehoton ja ostajien järjestäytyminen monopsoniksi ei mitenkään väistämättä lisää tehottomuutta, vaan se voi jopa parantaa sitä. EU:n energianostokartellin idea olisi siirtää osa öljyntuottajien monopolivoitoista EU:n verotuloiksi. Öljyn kohdalla tämän pitäisi olla poliittisestikin mahdollista, koska myyjäpuoli on jo organisoitunut.

]]>
Kirjoittaja: Artturi Björk http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-230 Artturi Björk Wed, 30 Sep 2009 07:26:39 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1309#comment-230 Markku Terviö: "Ostokartellin järjestämisessä olisi ideaa muillekin aloille, mutta perustelu EU:n kilpailuviranomaisille tuskin onnistuisi. Ellei sitten kehitetä EUn laajuinen ostokartelli. Ehdotan että aloitetaan öljystä ja kaasusta." Ymmärsinkö oikein: ehdotat siis tehokkuustappioden lisäämistä, kunhan nämä tappiot maksetaan muiden kuin suomalaisten (eurooppalaisten) pussista? Ihailtavaa isänmaallisuutta! ;) Eiköhän se ole kokonaisuuden kannalta kuitenkin parempi, että ei organisoida mitään monopoleja valtion toimesta, vaan annetaan niiden syntyä vapaasti, kun yritykset pystyvät tarjoamaan kuluttajille niin ylivertaisen tuotteen, että saavuttavat monopoliaseman. Jos ostosten keskittämisestä saa merkittävää etua, vähittäiskauppa on luonnollinen monopoli ja markkinat kehittyvät siihen suuntaan ilmankin valtion puuttumista asioiden kulkuun. Markku Terviö: “Ostokartellin järjestämisessä olisi ideaa muillekin aloille, mutta perustelu EU:n kilpailuviranomaisille tuskin onnistuisi. Ellei sitten kehitetä EUn laajuinen ostokartelli. Ehdotan että aloitetaan öljystä ja kaasusta.”

Ymmärsinkö oikein: ehdotat siis tehokkuustappioden lisäämistä, kunhan nämä tappiot maksetaan muiden kuin suomalaisten (eurooppalaisten) pussista? Ihailtavaa isänmaallisuutta! ;)

Eiköhän se ole kokonaisuuden kannalta kuitenkin parempi, että ei organisoida mitään monopoleja valtion toimesta, vaan annetaan niiden syntyä vapaasti, kun yritykset pystyvät tarjoamaan kuluttajille niin ylivertaisen tuotteen, että saavuttavat monopoliaseman. Jos ostosten keskittämisestä saa merkittävää etua, vähittäiskauppa on luonnollinen monopoli ja markkinat kehittyvät siihen suuntaan ilmankin valtion puuttumista asioiden kulkuun.

]]>