Artikkelin Hinnoittelupähkinä (mikron tenttikysymys) kommentit http://blog.hse-econ.fi/?p=1885 Fri, 29 Mar 2024 10:31:05 +0000 http://wordpress.org/?v=2.7.1 hourly 1 Kirjoittaja: Marko Terviö http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-541 Marko Terviö Tue, 12 Jan 2010 11:35:39 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-541 k: Tässä kysymyksessä numeroita muuttamalla saisi aikaan minkä tahansa tuloksen kuluttajan ylijäämän kannalta. Sekin on jokseenkin epäintuitiivista, varsinkin tilanteessa, jossa yritys joutuu maksamaan lisäkustannuksen huonolaatuisemman version tuottamisesta. (Kuuluisa esimerkki tästä on Intel, joka on joskus joutunut näkemään vaivaa, jotta osa prosessoreista olisi vähemmän tehokkaita) . Tarpeeksi suuret kiinteät kustannukset tosiaan johtaisivat siihen, että ilman mahdollisuutta "hintadiskriminointiin" koko tuotetta ei tuotettaisi ja kuluttajan ylijäämäkin katoaisi. (Uskon itsekin siihen, että tämä on käytännössä merkittävin tekijä, jos pitäisi ennustaa hintadiskriminoinnin kieltämisen yleisiä hyvinvointivaikutuksia.) Mutta se ei ole mikään yksiselitteinen mikroteorian tuottama tulos. k: Tässä kysymyksessä numeroita muuttamalla saisi aikaan minkä tahansa tuloksen kuluttajan ylijäämän kannalta. Sekin on jokseenkin epäintuitiivista, varsinkin tilanteessa, jossa yritys joutuu maksamaan lisäkustannuksen huonolaatuisemman version tuottamisesta. (Kuuluisa esimerkki tästä on Intel, joka on joskus joutunut näkemään vaivaa, jotta osa prosessoreista olisi vähemmän tehokkaita) .

Tarpeeksi suuret kiinteät kustannukset tosiaan johtaisivat siihen, että ilman mahdollisuutta “hintadiskriminointiin” koko tuotetta ei tuotettaisi ja kuluttajan ylijäämäkin katoaisi. (Uskon itsekin siihen, että tämä on käytännössä merkittävin tekijä, jos pitäisi ennustaa hintadiskriminoinnin kieltämisen yleisiä hyvinvointivaikutuksia.) Mutta se ei ole mikään yksiselitteinen mikroteorian tuottama tulos.

]]>
Kirjoittaja: kuluttaja http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-530 kuluttaja Thu, 07 Jan 2010 21:19:13 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-530 Yhtä järjetöntä on se, kun EU kielsi päästämästä naisia fudismatseihin puoleen hintaan, kuten Italiassa tehtiin. Tuloksena naisyleisö jää paljon vähemmäksi, lipputulot pienenevät, harvempi ottelu kannattaa järjestää, naisten yleisön väkivaltaisuutta lieventävä vaikutus katoaa jne. Puuhailkoon suostuvaiset aikuiset keskenään, mitä haluavat, vaikka se olisikin jonkun mielestä kapitalismia. Yhtä järjetöntä on se, kun EU kielsi päästämästä naisia fudismatseihin puoleen hintaan, kuten Italiassa tehtiin. Tuloksena naisyleisö jää paljon vähemmäksi, lipputulot pienenevät, harvempi ottelu kannattaa järjestää, naisten yleisön väkivaltaisuutta lieventävä vaikutus katoaa jne.

Puuhailkoon suostuvaiset aikuiset keskenään, mitä haluavat, vaikka se olisikin jonkun mielestä kapitalismia.

]]>
Kirjoittaja: kuluttaja http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-529 kuluttaja Thu, 07 Jan 2010 21:17:12 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-529 Ja sitten jotkut vielä vastustavat hintadiskriminointia! Moni kirja jäisi julkaisematta ilman sitä, moni lento toteutumatta, moni lehti painamatta, moni teatteriesitys pitämättä, moni teknologinen innovaatio kehittämättä jne. Mikä tahansa innovaatio, tavara tai palvelu, joka on ihmiskunnalle hyödyllinen mutta jossa on kiinteitä kuluja, saattaa jäädä tekemättä, jos hintasyrjintä kielletään. Esimerkiksi yo. tehtävän kirja, jos kiinteät kulut ovat yli 27 euroa (jos taas 26-27 euroa, niin ko. kirjaa myytäisiin niin kalliilla, että vain fanit saisivat, mutta hintasyrjinnän ansiosta myös tavikset saavat kirjan ja fanit eivät joudu maksamaan senttiäkään enempää). Ja sitten jotkut vielä vastustavat hintadiskriminointia!

Moni kirja jäisi julkaisematta ilman sitä, moni lento toteutumatta, moni lehti painamatta, moni teatteriesitys pitämättä, moni teknologinen innovaatio kehittämättä jne.

Mikä tahansa innovaatio, tavara tai palvelu, joka on ihmiskunnalle hyödyllinen mutta jossa on kiinteitä kuluja, saattaa jäädä tekemättä, jos hintasyrjintä kielletään. Esimerkiksi yo. tehtävän kirja, jos kiinteät kulut ovat yli 27 euroa (jos taas 26-27 euroa, niin ko. kirjaa myytäisiin niin kalliilla, että vain fanit saisivat, mutta hintasyrjinnän ansiosta myös tavikset saavat kirjan ja fanit eivät joudu maksamaan senttiäkään enempää).

]]>
Kirjoittaja: Artturi Björk http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-512 Artturi Björk Tue, 05 Jan 2010 15:48:15 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-512 Tuo kuluttajan ylijäämän yhtäsuuruus riippumatta "hinnasta" tuntui jotenkin vaikealta ymmärtää, mutta niinhän se kyllä menee. Tuo kuluttajan ylijäämän yhtäsuuruus riippumatta “hinnasta” tuntui jotenkin vaikealta ymmärtää, mutta niinhän se kyllä menee.

]]>
Kirjoittaja: T. Aantuma http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-510 T. Aantuma Tue, 05 Jan 2010 14:21:59 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=1885#comment-510 Meni kyllä hiukan yli minulle, joka olen ilman mikron tuntemusta ja vielä jonkin aikaa ilman ylioppilaslakkiakin : ) Mutta ei se mitään, mukava ja mielenkiintoinen tehtävä. Vastauskin oli lopulta ihanan looginen, simppeli ja ymmärrettävä. Taisin vain ajatella asian liian vaikeasti. Meni kyllä hiukan yli minulle, joka olen ilman mikron tuntemusta ja vielä jonkin aikaa ilman ylioppilaslakkiakin : )

Mutta ei se mitään, mukava ja mielenkiintoinen tehtävä. Vastauskin oli lopulta ihanan looginen, simppeli ja ymmärrettävä. Taisin vain ajatella asian liian vaikeasti.

]]>