Artikkelin Oscar-voittajat 2010 kommentit http://blog.hse-econ.fi/?p=2072 Fri, 29 Mar 2024 12:16:11 +0000 http://wordpress.org/?v=2.7.1 hourly 1 Kirjoittaja: Artturi Björk http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-648 Artturi Björk Tue, 09 Mar 2010 08:53:44 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-648 hoijaa:<blockquote>Tota kutsutaan tavallisemmin vedonlyönniksi ja noihin kaikkiin saa kertoimia sadoilta eri toimistoilta.</blockquote> No jos ne kertoimet muodostuu markkinoilla, niin se on eri asia kuin, että joku "asiantuntija" päättelee ne. Sen lisäks eihän se oo mikään syy dissata näitä ennustusmarkkinoita, että tulevaisuudesta saa tietoo myös kattomalla vedonlyöntitoimistojen kertoimia. Nää ennustumarkkinat on vaan sama asia, mut silleen, että kaikkien "asiantuntijoiden" arvioit tulee otetuks huomioon hinnassa. Se vedonlyönti on vaan mekanismi millä ihmiset saadaan paljastamaan tietonsa ja tapa painottaa sitä tietoa enemmän minkä tukena on enemmän rahaa. hoijaa:
Tota kutsutaan tavallisemmin vedonlyönniksi ja noihin kaikkiin saa kertoimia sadoilta eri toimistoilta.

No jos ne kertoimet muodostuu markkinoilla, niin se on eri asia kuin, että joku “asiantuntija” päättelee ne.

Sen lisäks eihän se oo mikään syy dissata näitä ennustusmarkkinoita, että tulevaisuudesta saa tietoo myös kattomalla vedonlyöntitoimistojen kertoimia. Nää ennustumarkkinat on vaan sama asia, mut silleen, että kaikkien “asiantuntijoiden” arvioit tulee otetuks huomioon hinnassa.

Se vedonlyönti on vaan mekanismi millä ihmiset saadaan paljastamaan tietonsa ja tapa painottaa sitä tietoa enemmän minkä tukena on enemmän rahaa.

]]>
Kirjoittaja: hoijaa http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-647 hoijaa Tue, 09 Mar 2010 08:10:24 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-647 Selitys kuulosti juuri niin teennäiseltä ettei kirjottaja varmaan tiedä aiheesta paljoakaan. Tota kutsutaan tavallisemmin vedonlyönniksi ja noihin kaikkiin saa kertoimia sadoilta eri toimistoilta. Selitys kuulosti juuri niin teennäiseltä ettei kirjottaja varmaan tiedä aiheesta paljoakaan. Tota kutsutaan tavallisemmin vedonlyönniksi ja noihin kaikkiin saa kertoimia sadoilta eri toimistoilta.

]]>
Kirjoittaja: Juhani http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-645 Juhani Mon, 08 Mar 2010 11:57:19 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-645 Näyttää menneen melkoisen nappiin markkinoiden ennusteet. Onko ennustemarkkinat todella noin kyvykkäitä vain onko palkittujen arvaaminen melko helppoa? Vai osallistuuko markkinoille paljon amerikan filmiakatemian jäseniä, jotka myös äänestävät palkintojensaajista? Näyttää menneen melkoisen nappiin markkinoiden ennusteet.

Onko ennustemarkkinat todella noin kyvykkäitä vain onko palkittujen arvaaminen melko helppoa?

Vai osallistuuko markkinoille paljon amerikan filmiakatemian jäseniä, jotka myös äänestävät palkintojensaajista?

]]>
Kirjoittaja: Kaj Sotala http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-639 Kaj Sotala Sun, 07 Mar 2010 15:16:53 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-639 Kiitos vastauksesta. Omat ajatukseni ovat futarkian suhteen ovat pitkälti samankaltaisia - ajatus vaikuttaa paperilta hyvältä, mutta käytännön toimivuutta on vaikeampi arvioida. Itse koen ehkä ongelmallisimmaksi luotettavien ja mahdollisimman epäpeluutettavien mittareiden laatimisen hyvinvoinnille. Tuo julkisen velan BKT-indeksointi kuulostaisi ainakin ensikuulemalta hyvältä idealta. (Kyynikko toki sanoisi, ettei sellainen idea menisi koskaan läpi, koska poliitikot eivät halua riippumatonta arvioa harrastamastaan talouspolitiikasta. ;)) Se ja muut vastaavat kokeet voisivat olla varsin hyödyllisiä futarkian idean asteittaiseen arviointiin. Kiitos vastauksesta.

Omat ajatukseni ovat futarkian suhteen ovat pitkälti samankaltaisia - ajatus vaikuttaa paperilta hyvältä, mutta käytännön toimivuutta on vaikeampi arvioida. Itse koen ehkä ongelmallisimmaksi luotettavien ja mahdollisimman epäpeluutettavien mittareiden laatimisen hyvinvoinnille.

Tuo julkisen velan BKT-indeksointi kuulostaisi ainakin ensikuulemalta hyvältä idealta. (Kyynikko toki sanoisi, ettei sellainen idea menisi koskaan läpi, koska poliitikot eivät halua riippumatonta arvioa harrastamastaan talouspolitiikasta. ;)) Se ja muut vastaavat kokeet voisivat olla varsin hyödyllisiä futarkian idean asteittaiseen arviointiin.

]]>
Kirjoittaja: Ari Hyytinen http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-632 Ari Hyytinen Sun, 07 Mar 2010 12:45:27 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-632 Robin Hanson on tullut tunnetuksi monista ennustemarkkinoihin liittyvistä näkemyksistään (ks. esim. hänen Policy analysis market -kirjoitus; http://hanson.gmu.edu/innovations.pdf). Hänen "futarkia"-ajatuksen yksityiskohtiin en ole ehtinut kovin syvällisesti tutustua. Perustellumpi & huolitellumpi versio ("Shall We Vote on Values, But Bet on Beliefs?") hänen jo jokin aikaa sitten esittämistä näkemyksistään on näemmä tulossa Journal of Political Philosophy -aikakauskirjassa. Futarkia-idean peruslähtökohdat ovat seuraavat: - demokratia ei välttämättä hyödynnä päätöksenteossa tehokkaasti ainakin periaatteessa saatavilla olevaa (mutta yhteiskunnassa hajallaan olevaa) tietoa - markkinat ovat ilmeisesti yksi tehokkaimmista tunnetuista tavoista aggregoida hajallaan olevaa tietoa - kykenemme ainakin jollain tavoin mittamaan "kokonaishyvinvointia" ja päätöksien seurauksia (ex post) Näistä lähtökohdista on hankalaa sinällään olla kovin voimakkaasti eri mieltä. En kuitenkaan ole lainkaan varma, että olisiko futarkia-tyylinen lähestymistapa äärimmilleen vietynä paras tapa ratkaista demokraattiseen päätöksentekoon liittyviä (tehokkuus)ongelmia. Tosin, olen taipuvainen myös ajattelemaan, että hyödynnämme nykyisin liian vähän (tai vähintäänkin epäsystemaattisesti) markkinoiden kokoamaa tietoa esimerkiksi talouspoliittisen päätöksenteon tukena ja arvioinnissa. Kuten jo jokin aikaa sitten kirjoitin täällä ATB:ssä (http://blog.hse-econ.fi/?p=1643), julkisen velan BKT-indeksointi voisi olla hyödyllinen tapa tuottaa lisätietoa siitä, mihin suuntaan kansantalous on kehittymässä ja kuinka hyvää talouspolitiikkaa meillä harjoitetaan. Robin Hanson on tullut tunnetuksi monista ennustemarkkinoihin liittyvistä näkemyksistään (ks. esim. hänen Policy analysis market -kirjoitus; http://hanson.gmu.edu/innovations.pdf).

Hänen “futarkia”-ajatuksen yksityiskohtiin en ole ehtinut kovin syvällisesti tutustua.

Perustellumpi & huolitellumpi versio (”Shall We Vote on Values, But Bet on Beliefs?”) hänen jo jokin aikaa sitten esittämistä näkemyksistään on näemmä tulossa Journal of Political Philosophy -aikakauskirjassa.

Futarkia-idean peruslähtökohdat ovat seuraavat:

- demokratia ei välttämättä hyödynnä päätöksenteossa tehokkaasti ainakin periaatteessa saatavilla olevaa (mutta yhteiskunnassa hajallaan olevaa) tietoa

- markkinat ovat ilmeisesti yksi tehokkaimmista tunnetuista tavoista aggregoida hajallaan olevaa tietoa

- kykenemme ainakin jollain tavoin mittamaan “kokonaishyvinvointia” ja päätöksien seurauksia (ex post)

Näistä lähtökohdista on hankalaa sinällään olla kovin voimakkaasti eri mieltä. En kuitenkaan ole lainkaan varma, että olisiko futarkia-tyylinen lähestymistapa äärimmilleen vietynä paras tapa ratkaista demokraattiseen päätöksentekoon liittyviä (tehokkuus)ongelmia.

Tosin, olen taipuvainen myös ajattelemaan, että hyödynnämme nykyisin liian vähän (tai vähintäänkin epäsystemaattisesti) markkinoiden kokoamaa tietoa esimerkiksi talouspoliittisen päätöksenteon tukena ja arvioinnissa.

Kuten jo jokin aikaa sitten kirjoitin täällä ATB:ssä (http://blog.hse-econ.fi/?p=1643), julkisen velan BKT-indeksointi voisi olla hyödyllinen tapa tuottaa lisätietoa siitä, mihin suuntaan kansantalous on kehittymässä ja kuinka hyvää talouspolitiikkaa meillä harjoitetaan.

]]>
Kirjoittaja: Kaj Sotala http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-630 Kaj Sotala Sun, 07 Mar 2010 08:51:00 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=2072#comment-630 Uteliaisuudesta, kun ennustusmarkkinat nyt tulivat puheeksi - onko kirjoittajalla mielipidettä <a HREF="http://hanson.gmu.edu/futarchy.html" rel="nofollow">futarkiasta</A>? Uteliaisuudesta, kun ennustusmarkkinat nyt tulivat puheeksi - onko kirjoittajalla mielipidettä futarkiasta?

]]>