Artikkelin Nipotusta niputuksesta kommentit http://blog.hse-econ.fi/?p=4420 Thu, 28 Mar 2024 19:09:20 +0000 http://wordpress.org/?v=2.7.1 hourly 1 Kirjoittaja: William http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-3978 William Sun, 23 Mar 2014 22:32:19 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-3978 Olisi kiva jos kirjoitaisit Englanniksi, jotta Gowers ymmärtäisi mitä kirjoitit. Olisi kiva jos kirjoitaisit Englanniksi, jotta Gowers ymmärtäisi mitä kirjoitit.

]]>
Kirjoittaja: Marko Terviö http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-2245 Marko Terviö Mon, 05 Mar 2012 08:05:52 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-2245 Ilari ja J. Jos osa lehdistä on täysin nollan arvoisia, niin silloin nippuhinnoittelu ei ole myyjälle kannattavaa. Samoin jos asiakkaat kovasti arvostavat itse valitsemista, niin silloinkaan niputus ei kannata. Gowersin pointti ei kuitenkaan ollut, että kustantaja hinnoittelee hölmösti. Käytännössä erillisetkin lehdet ovat valittavissa, mutta nippu on huomattavasti halvempi kuin erillistilausten yhteenlaskettu hinta. Yksittäis- ja nippuhintoja sekoittava esimerkki olisi ollut tähän pääpointtiin tarpeettoman monimutkainen, eikä muuta perusasiaa. Eli sitä, että niputushinnoittelu ei sinänsä ole asiakkaille huono tai hyvä asia, ja siitä valittaminen on väärän puun haukkumista. Ilari ja J. Jos osa lehdistä on täysin nollan arvoisia, niin silloin nippuhinnoittelu ei ole myyjälle kannattavaa. Samoin jos asiakkaat kovasti arvostavat itse valitsemista, niin silloinkaan niputus ei kannata. Gowersin pointti ei kuitenkaan ollut, että kustantaja hinnoittelee hölmösti.

Käytännössä erillisetkin lehdet ovat valittavissa, mutta nippu on huomattavasti halvempi kuin erillistilausten yhteenlaskettu hinta. Yksittäis- ja nippuhintoja sekoittava esimerkki olisi ollut tähän pääpointtiin tarpeettoman monimutkainen, eikä muuta perusasiaa. Eli sitä, että niputushinnoittelu ei sinänsä ole asiakkaille huono tai hyvä asia, ja siitä valittaminen on väärän puun haukkumista.

]]>
Kirjoittaja: Ilari http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-2243 Ilari Wed, 29 Feb 2012 19:27:26 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-2243 Valinnanmahdollisuus itsessään nostaisi reservaatiohintaa. Esim. tyyppi A voisi olla halukas maksamaan asialehdestä 190€, jos ei tarvitsisi ottaa hömppää. Valinnanmahdollisuus itsessään nostaisi reservaatiohintaa. Esim. tyyppi A voisi olla halukas maksamaan asialehdestä 190€, jos ei tarvitsisi ottaa hömppää.

]]>
Kirjoittaja: -J http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-2242 -J Wed, 29 Feb 2012 19:03:41 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-2242 Öm, en nyt ihan ymmärtänyt perustelujasi. Oletat, että A:lle hömppä ja B:lle asia on kuitenkin jonkin arvoisia. Kai niputuksen vastustus lähinnä perustuu siihen, että nippuun lisätään jotain mistä ei haluta maksaa lainkaan, eli niiden arvo on 0. Koska myyjä haluaa ne kuitenkin myydä (eikä varmaankaan arvolla 0), hän lisää ne nippuun, joka on kalliimpi kuin mitä ostaja olisi halunnut maksaa pelkästä haluamastaan. Ymmärrän, että esimerkkisi tarkoitus on sanoa että niputus ei automaattisesti aina ole huono juttu, mutta tässä nimenomaisessa tilanteessa et oikeastaan esittänyt mitään Gowersin intuitiota vastaan. (Ja toisekseen pointtina on se, että vaikka niiden arvo olisikin marginaalisen positiivinen, halutaan silti säilyttää valinnanmahdollisuus sinänsä.) Öm, en nyt ihan ymmärtänyt perustelujasi.
Oletat, että A:lle hömppä ja B:lle asia on kuitenkin jonkin arvoisia. Kai niputuksen vastustus lähinnä perustuu siihen, että nippuun lisätään jotain mistä ei haluta maksaa lainkaan, eli niiden arvo on 0. Koska myyjä haluaa ne kuitenkin myydä (eikä varmaankaan arvolla 0), hän lisää ne nippuun, joka on kalliimpi kuin mitä ostaja olisi halunnut maksaa pelkästä haluamastaan.
Ymmärrän, että esimerkkisi tarkoitus on sanoa että niputus ei automaattisesti aina ole huono juttu, mutta tässä nimenomaisessa tilanteessa et oikeastaan esittänyt mitään Gowersin intuitiota vastaan.

(Ja toisekseen pointtina on se, että vaikka niiden arvo olisikin marginaalisen positiivinen, halutaan silti säilyttää valinnanmahdollisuus sinänsä.)

]]>
Kirjoittaja: E.V. http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-2240 E.V. Wed, 29 Feb 2012 08:55:07 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=4420#comment-2240 En tunne Gowersin motivaatio tähän sen tarkemmin, mutta ainakin joillakin muilla syynä boikottiin on ennemmin tympääntyneisyys koko alaa kohtaan. Perinteiset paperijulkaisut kun ovat auttamattomasti vanhentuneet näin netin aikakaudella, mutta silti ne kehtaavat vedättää yliopistojen kirjastoilta samanlaisia hintoja kuin paperilehtien aikaan. Elsevier valikoitui kohteeksi vain koska se on jonkinlainen malliesimerkki siitä mikä koko alassa on pielessä ja kaikkia journaleita ei kuitenkaan voi boikotoida. En tunne Gowersin motivaatio tähän sen tarkemmin, mutta ainakin joillakin muilla syynä boikottiin on ennemmin tympääntyneisyys koko alaa kohtaan. Perinteiset paperijulkaisut kun ovat auttamattomasti vanhentuneet näin netin aikakaudella, mutta silti ne kehtaavat vedättää yliopistojen kirjastoilta samanlaisia hintoja kuin paperilehtien aikaan. Elsevier valikoitui kohteeksi vain koska se on jonkinlainen malliesimerkki siitä mikä koko alassa on pielessä ja kaikkia journaleita ei kuitenkaan voi boikotoida.

]]>