Artikkelin Ruotsin malli kommentit http://blog.hse-econ.fi/?p=6777 Thu, 28 Mar 2024 11:37:05 +0000 http://wordpress.org/?v=2.7.1 hourly 1 Kirjoittaja: Roope Uusitalo http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5147 Roope Uusitalo Tue, 15 Sep 2015 21:19:27 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5147 Aki : Sari Sairaanhoitaja on saanut ehkä vähän liikaakin mainetta. Suomessa olisi syksyllä 2007 voitu tehdä suhdannetilanteeseen nähden aika isoja palkankorotuksia, vaikka ne olisi tehty vientiteollisuuden johdolla. Vuonna 2007 oli myöhemmän tiedon perusteela arvioituna hurja suhdannepiikki jossa tuotannon volyymi ylitti potentiaalisen tuotannon 5 prosentilla. Vaan tätä ei tiedetty silloin, Valtiovarainministeriön syksyn 2007 taloudellisen katsauksen mukaan elettiin normaalisuhdannetta, estimaatti tuotannon volyymin ja potentiaalisen tuotannon erolle (output gap) oli 0,5%. (Nämä numerot poimittu Talouspolitiikan arviointineuvoston viime kevään raportista, vuoden 2007 Taloudellista katsausta ei enää netistä löytynyt) Aki :

Sari Sairaanhoitaja on saanut ehkä vähän liikaakin mainetta. Suomessa olisi syksyllä 2007 voitu tehdä suhdannetilanteeseen nähden aika isoja palkankorotuksia, vaikka ne olisi tehty vientiteollisuuden johdolla. Vuonna 2007 oli myöhemmän tiedon perusteela arvioituna hurja suhdannepiikki jossa tuotannon volyymi ylitti potentiaalisen tuotannon 5 prosentilla. Vaan tätä ei tiedetty silloin, Valtiovarainministeriön syksyn 2007 taloudellisen katsauksen mukaan elettiin normaalisuhdannetta, estimaatti tuotannon volyymin ja potentiaalisen tuotannon erolle (output gap) oli 0,5%. (Nämä numerot poimittu Talouspolitiikan arviointineuvoston viime kevään raportista, vuoden 2007 Taloudellista katsausta ei enää netistä löytynyt)

]]>
Kirjoittaja: Roope Uusitalo http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5146 Roope Uusitalo Tue, 15 Sep 2015 20:04:00 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5146 Heikki: En minäkään ole pitänyt Ruotsin työmarkkinoita erityisen joustavina. Sen sijaan pikaisen googlailun perusteella aika moni tunnettu suomalaisekonomisti on saanut "Ruotsin" ja "joustavat työmarkkinat" mahtumaan jos ei samaan lauseeseen niin ainakin samaan kappaleeseen. Kolumnilla ei ollut tarkoitus todistella, että mitään ei tarvitse tehdä tai edes että jotain tarvitsisi tehdä vaan pikemminkin että ruotsalaisen mallin noudattaminen ei hurjasti suomalaisia työmarkkinoita muuttaisi. Ehkä mallia voi pikemminkin katsoa niin että vaikkapa ruotsalaisen tutkimuksen tulokset siellä tehtyjen reformien vaikutuksesta voivat olla kohtuullinen ennuste siitä, mitä tapahtuisi jos Suomessa tehtäisiin vastaavanlaisia reformeja. Heikki:

En minäkään ole pitänyt Ruotsin työmarkkinoita erityisen joustavina. Sen sijaan pikaisen googlailun perusteella aika moni tunnettu suomalaisekonomisti on saanut “Ruotsin” ja “joustavat työmarkkinat” mahtumaan jos ei samaan lauseeseen niin ainakin samaan kappaleeseen.

Kolumnilla ei ollut tarkoitus todistella, että mitään ei tarvitse tehdä tai edes että jotain tarvitsisi tehdä vaan pikemminkin että ruotsalaisen mallin noudattaminen ei hurjasti suomalaisia työmarkkinoita muuttaisi.

Ehkä mallia voi pikemminkin katsoa niin että vaikkapa ruotsalaisen tutkimuksen tulokset siellä tehtyjen reformien vaikutuksesta voivat olla kohtuullinen ennuste siitä, mitä tapahtuisi jos Suomessa tehtäisiin vastaavanlaisia reformeja.

]]>
Kirjoittaja: Aki K http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5140 Aki K Tue, 15 Sep 2015 05:34:03 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5140 Erot eivät ehkä ole isot mutta ne voivat silti olla merkittävät. Vaikka sopimuksista neuvotellaan molemmissa maissa usein liittojen välillä, Ruotsissa esimerkiksi vientiteollisuus asettaa palkka-ankkurin, Suomessa Sari sairaanhoitaja. Kirjoitus myös todistaa että yksilötasolla palkkahajonta on Suomessa ja Ruotsissa keskimäärin samanlainen, mutta se ei vielä kerro millainen palkanasetanta on yritystasolla. Esimerkiksi liitoissa neuvoteltua yleiskorotusta ei ole Ruotsissa pakko antaa kaikille (ainakaan julkisella sektorilla) mutta Suomessa on. Espanjassa puolestaa yleiskorotus on korotusten maksimi, ei minimi niinkuin Suomessa. Ruotsin puolesta puhuvat myös teksissä mainitut erot osa-aikatyössä ja työttömyysturvan kestossa. Niillä on merkittävä vaikutus työmarkkinoilla. Erot eivät ehkä ole isot mutta ne voivat silti olla merkittävät. Vaikka sopimuksista neuvotellaan molemmissa maissa usein liittojen välillä, Ruotsissa esimerkiksi vientiteollisuus asettaa palkka-ankkurin, Suomessa Sari sairaanhoitaja. Kirjoitus myös todistaa että yksilötasolla palkkahajonta on Suomessa ja Ruotsissa keskimäärin samanlainen, mutta se ei vielä kerro millainen palkanasetanta on yritystasolla. Esimerkiksi liitoissa neuvoteltua yleiskorotusta ei ole Ruotsissa pakko antaa kaikille (ainakaan julkisella sektorilla) mutta Suomessa on. Espanjassa puolestaa yleiskorotus on korotusten maksimi, ei minimi niinkuin Suomessa. Ruotsin puolesta puhuvat myös teksissä mainitut erot osa-aikatyössä ja työttömyysturvan kestossa. Niillä on merkittävä vaikutus työmarkkinoilla.

]]>
Kirjoittaja: n.n http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5139 n.n Mon, 14 Sep 2015 17:51:28 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5139 Johtopäätöksiä lukemastaan kyennee lukijoiden valtaenemmistö tekemään. Johtopäätöksiä lukemastaan kyennee lukijoiden valtaenemmistö tekemään.

]]>
Kirjoittaja: Heikki Aukee http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5137 Heikki Aukee Mon, 14 Sep 2015 17:30:38 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=6777#comment-5137 Minä en ainakaan ole olettanut Ruotsin työmarkkinoiden olevan joustavammat. Olen huolissani jos tuosta havainnosta riemastutaa, ja kuvitellaan näin tulleen todistetuksi ettei mitään tarvitsekaan tehdä. Liian hitaasti ymmärretään, että Suomi tarvitsee aidosti joustavat työmarkkinat, paikallisen sopimisen, ns. Viron mallin. Ruotsilla sen sijaan on varaa pitää joustamattomat työmarkkinansa, mutta meillä ei. Tarvitseeko perustella miksi? Syy ei ole vieras valuuttamme vaan siihen nähden kelvoton työmarkkinasysteemi. Kritisoin tuollaisia vertailuja, kun samalla jätetään havainnon johtopäätökset ilmaisematta. Minä en ainakaan ole olettanut Ruotsin työmarkkinoiden olevan joustavammat. Olen huolissani jos tuosta havainnosta riemastutaa, ja kuvitellaan näin tulleen todistetuksi ettei mitään tarvitsekaan tehdä.

Liian hitaasti ymmärretään, että Suomi tarvitsee aidosti joustavat työmarkkinat, paikallisen sopimisen, ns. Viron mallin. Ruotsilla sen sijaan on varaa pitää joustamattomat työmarkkinansa, mutta meillä ei. Tarvitseeko perustella miksi? Syy ei ole vieras valuuttamme vaan siihen nähden kelvoton työmarkkinasysteemi.

Kritisoin tuollaisia vertailuja, kun samalla jätetään havainnon johtopäätökset ilmaisematta.

]]>