Artikkelin OECD suosittaa Suomelle elvytystä kommentit http://blog.hse-econ.fi/?p=7809 Thu, 28 Mar 2024 21:07:14 +0000 http://wordpress.org/?v=2.7.1 hourly 1 Kirjoittaja: Niko http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-6071 Niko Thu, 18 May 2017 09:59:03 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-6071 "Se työmarkkinoiden joustavuus oli Ylen otsikon mukaan sitä, että Suomessa työnsä menettävä löytää työllisyyspolitiikan ansiosta helposti uuden työn. " Eli hallituksen kaavailemat "kepit" ovat tämän argumentin mukaan melko hyödyttömiä, jos kerran työllistämistä tapahtuu näin onnistuneesti? Toisin sanoen, miksi lyhentää ansiosidonnaisia ym. rahallisia korvauksia, jos kerran se on osa sitä työllisyyspolitiikkaa joka toimiii? “Se työmarkkinoiden joustavuus oli Ylen otsikon mukaan sitä, että Suomessa työnsä menettävä löytää työllisyyspolitiikan ansiosta helposti uuden työn. ”

Eli hallituksen kaavailemat “kepit” ovat tämän argumentin mukaan melko hyödyttömiä, jos kerran työllistämistä tapahtuu näin onnistuneesti? Toisin sanoen, miksi lyhentää ansiosidonnaisia ym. rahallisia korvauksia, jos kerran se on osa sitä työllisyyspolitiikkaa joka toimiii?

]]>
Kirjoittaja: Aki Kangasharju http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-6018 Aki Kangasharju Wed, 28 Dec 2016 14:20:46 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-6018 OECDn tutkimuksessa Suomi on käytännössä ainoa maa, jossa elvytysvara on pienentynyt vuosina 2014-2016. http://www.oecd.org/eco/public-finance/A-re-assessment-of-fiscal-space-in-OECD-countries.pdf OECDn tutkimuksessa Suomi on käytännössä ainoa maa, jossa elvytysvara on pienentynyt vuosina 2014-2016.
http://www.oecd.org/eco/public-finance/A-re-assessment-of-fiscal-space-in-OECD-countries.pdf

]]>
Kirjoittaja: Pertti Haaparanta http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-5994 Pertti Haaparanta Thu, 24 Nov 2016 17:42:50 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-5994 a) Suomessa on väitetty, että varaa elvytykseen ei ole. OECD:n mukaan on, eikä se ole pieni, vaikka se on laskelmien mukaan pienimpien joukossa. b) Suomessa on väitetty, että elvytyksen ei ole varaa, koska tulevien sukupolvien rasitukset ovat este. Se, mitä OECD:n laskelmat sanovat, on, että nämä kaksi asiaa voidaan erottaa toisistaan, eläkeuudistus on tehtävä joka tapauksessa. c) Suomessa on pidetty suurinta ääntä siitä, että työttömät eivät työllisty, lähes kaikki hallituksen kaavailemat toimet ovat antamassa keppiä työttömille, jotta he työllistyisivät. OECD:n laskelmat asettavat tämän metelin hyödyllisyyden toiseen valoon. a) Suomessa on väitetty, että varaa elvytykseen ei ole. OECD:n mukaan on, eikä se ole pieni, vaikka se on laskelmien mukaan pienimpien joukossa.
b) Suomessa on väitetty, että elvytyksen ei ole varaa, koska tulevien sukupolvien rasitukset ovat este. Se, mitä OECD:n laskelmat sanovat, on, että nämä kaksi asiaa voidaan erottaa toisistaan, eläkeuudistus on tehtävä joka tapauksessa.
c) Suomessa on pidetty suurinta ääntä siitä, että työttömät eivät työllisty, lähes kaikki hallituksen kaavailemat toimet ovat antamassa keppiä työttömille, jotta he työllistyisivät. OECD:n laskelmat asettavat tämän metelin hyödyllisyyden toiseen valoon.

]]>
Kirjoittaja: Tomi http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-5992 Tomi Thu, 24 Nov 2016 17:08:50 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-5992 Että nousukauden huipussa pitäisi alkaa elvyttämään! Vai onko ajatus, että suhdanteita ei enää ole että kasvu ei hidastu lähiaikoina USA:ssa, Kiinassa, euron ulkopuolella jne. seitsemän kasvuvuoden jälkeen? On maailmankirjat sekaisin ... Että nousukauden huipussa pitäisi alkaa elvyttämään! Vai onko ajatus, että suhdanteita ei enää ole että kasvu ei hidastu lähiaikoina USA:ssa, Kiinassa, euron ulkopuolella jne. seitsemän kasvuvuoden jälkeen? On maailmankirjat sekaisin …

]]>
Kirjoittaja: Konsensus http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-5991 Konsensus Thu, 24 Nov 2016 15:41:23 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7809#comment-5991 Se työmarkkinoiden joustavuus oli Ylen otsikon mukaan sitä, että Suomessa työnsä menettävä löytää työllisyyspolitiikan ansiosta helposti uuden työn. Oppositio väittää päinvastaista, että on turha parantaa kannustimia, kun töitä ei ole. "OECD pitää Suomessa käytettyjä irtisanomispaketteja ongelmallisina, sillä ne siirtävät irtisanotun siirtymistä työnhakijaksi useilla kuukausilla" "Työttömyyskorvausta saavia tulisi kannustaa työntekoon esimerkiksi kiristämällä työnhakuun liittyviä velvoitteita. OECD:n mielestä aktivointitoimiin osallistumisesta ei pitäisi maksaa erikseen, sillä se antaa irtisanotuille väärän viestin. Nopeasti työllistyviä voitaisiin kuitenkin palkita." http://yle.fi/uutiset/3-9312908 Etelä-Euroopassa irtisanominen on tehty kohtuuttoman vaikeaksi. Suomen tilanne ei ole yhtä paha muttei myöskään niin hyvä kuin Tanskassa. Linkistäsi löysin Suomesta vain seuraavat: Suomen elvytysvara on vähäisimpiä (s. 14). Suomi voisi auttaa köyhiä ja kasvua merkittävästi leikkaamalla eläkemenoja (s. 19). Suomi saisi elvyttää lievästi (s. 21), keinot: infra, koulutus ja haitallisten verojen alentaminen. Terveydenhoito pitää reformoida. Lisää kannustimia. (s. 13) Se työmarkkinoiden joustavuus oli Ylen otsikon mukaan sitä, että Suomessa työnsä menettävä löytää työllisyyspolitiikan ansiosta helposti uuden työn. Oppositio väittää päinvastaista, että on turha parantaa kannustimia, kun töitä ei ole. “OECD pitää Suomessa käytettyjä irtisanomispaketteja ongelmallisina, sillä ne siirtävät irtisanotun siirtymistä työnhakijaksi useilla kuukausilla” “Työttömyyskorvausta saavia tulisi kannustaa työntekoon esimerkiksi kiristämällä työnhakuun liittyviä velvoitteita. OECD:n mielestä aktivointitoimiin osallistumisesta ei pitäisi maksaa erikseen, sillä se antaa irtisanotuille väärän viestin. Nopeasti työllistyviä voitaisiin kuitenkin palkita.” http://yle.fi/uutiset/3-9312908

Etelä-Euroopassa irtisanominen on tehty kohtuuttoman vaikeaksi. Suomen tilanne ei ole yhtä paha muttei myöskään niin hyvä kuin Tanskassa.

Linkistäsi löysin Suomesta vain seuraavat: Suomen elvytysvara on vähäisimpiä (s. 14). Suomi voisi auttaa köyhiä ja kasvua merkittävästi leikkaamalla eläkemenoja (s. 19). Suomi saisi elvyttää lievästi (s. 21), keinot: infra, koulutus ja haitallisten verojen alentaminen. Terveydenhoito pitää reformoida. Lisää kannustimia. (s. 13)

]]>