Artikkelin Moni maksaa ja harva hyötyy kommentit http://blog.hse-econ.fi/?p=7883 Tue, 19 Mar 2024 09:23:40 +0000 http://wordpress.org/?v=2.7.1 hourly 1 Kirjoittaja: Marko Terviö http://blog.hse-econ.fi/?p=7883#comment-6053 Marko Terviö Fri, 07 Apr 2017 08:16:18 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7883#comment-6053 Itsekkään taviksen kannalta on rationaalista olla tietämätön useimmista politiikan aiheista, mutta pelkkä julkisen valinnan teoria (Olson, Tullock, ym) ei riitä selittämään salaliittoteorioihin ja älyttömiin huhuihin uskomista. Heimovaistoihin vetoaminen --- me-hyvät/järkevät vastaan ne-pahat/idiootit --- lienee vahvin voima suurten kansanjoukkojen aktivioimisessa. Uskollisuutta omalle heimolle voi osoittaa esim jakamalla kahtiajaottelua tukevia tarinoita, joista <a href="http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/kirjat/suuri_kaalihuijaus_kirjoituksia_yhteiskunnallisesta_tietamattomyydesta" rel="nofollow">Suuri kaalihuijaus</a> on hyvä esimerkki. Itsekkään taviksen kannalta on rationaalista olla tietämätön useimmista politiikan aiheista, mutta pelkkä julkisen valinnan teoria (Olson, Tullock, ym) ei riitä selittämään salaliittoteorioihin ja älyttömiin huhuihin uskomista.
Heimovaistoihin vetoaminen — me-hyvät/järkevät vastaan ne-pahat/idiootit — lienee vahvin voima suurten kansanjoukkojen aktivioimisessa. Uskollisuutta omalle heimolle voi osoittaa esim jakamalla kahtiajaottelua tukevia tarinoita, joista Suuri kaalihuijaus on hyvä esimerkki.

]]>
Kirjoittaja: Renki http://blog.hse-econ.fi/?p=7883#comment-6052 Renki Fri, 07 Apr 2017 07:00:42 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7883#comment-6052 Harrastatpa marjanpoimintaa. Julkisen valinnan teorian tutkijat ovat saaneet monta Nobelia ja teoria on laajalti hyväksytty lukuun ottamatta esittämäsi kaltaisia äärimuotoja. Oma etu on vain melko kuvaava approksimaatio, johon on poikkeuksia. Harrastatpa marjanpoimintaa. Julkisen valinnan teorian tutkijat ovat saaneet monta Nobelia ja teoria on laajalti hyväksytty lukuun ottamatta esittämäsi kaltaisia äärimuotoja. Oma etu on vain melko kuvaava approksimaatio, johon on poikkeuksia.

]]>
Kirjoittaja: Tommi Uschanov http://blog.hse-econ.fi/?p=7883#comment-6051 Tommi Uschanov Thu, 06 Apr 2017 18:50:19 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7883#comment-6051 "Onneksi on muutama Anne Bernerin, Elina Lepomäen ja Antero Vartian kaltainen epäitsekäs sankari. Vartia onkin taloustieteilijäsukua ja tuntee hyvin julkisen valinnan teorian." Onko tämä nyt se sama (Anthony Downsin, William Niskasen ym.) julkisen valinnan teoria, jonka mukaan poliitikot ajavat vain omaa etuaan? Koska myös Anne Berner, Elina Lepomäki ja Antero Vartia ovat poliitikkoja, julkisen valinnan teoriahan kertoo tällöin, että myös he ajavat vain omaa etuaan - eivät esimerkiksi taksiasiakkaiden etua. “Onneksi on muutama Anne Bernerin, Elina Lepomäen ja Antero Vartian kaltainen epäitsekäs sankari. Vartia onkin taloustieteilijäsukua ja tuntee hyvin julkisen valinnan teorian.”

Onko tämä nyt se sama (Anthony Downsin, William Niskasen ym.) julkisen valinnan teoria, jonka mukaan poliitikot ajavat vain omaa etuaan? Koska myös Anne Berner, Elina Lepomäki ja Antero Vartia ovat poliitikkoja, julkisen valinnan teoriahan kertoo tällöin, että myös he ajavat vain omaa etuaan - eivät esimerkiksi taksiasiakkaiden etua.

]]>
Kirjoittaja: Renki http://blog.hse-econ.fi/?p=7883#comment-6049 Renki Thu, 06 Apr 2017 06:52:44 +0000 http://blog.hse-econ.fi/?p=7883#comment-6049 "yksikään äänestäjä ei ole ensi- eikä tois- eikä kymmenessijaisestikaan taksiasiakas." Niin, omilla rahoillaan. Kansanedustajat käyttävät jatkuvasti taksia meidän rahoillamme, joten heille olisi sosiaalisesti vaikeaa lakkauttaa lakisääteinen taksikartelli. Onneksi on muutama Anne Bernerin, Elina Lepomäen ja Antero Vartian kaltainen epäitsekäs sankari. Vartia onkin taloustieteilijäsukua ja tuntee hyvin julkisen valinnan teorian. Ammattiliittojen etuoikeudet ja lakisääteinen työehtomonopoli ovat vielä paljon haitallisempia ja suurin syy työttömyyteen. Ne saavat silti lahjoa puolueita ja ehdokkaita kymmenillä miljoonilla ja jotkut jopa äänestävät heikäläisiä puolueiden puheenjohtajiksi. “yksikään äänestäjä ei ole ensi- eikä tois- eikä kymmenessijaisestikaan taksiasiakas.” Niin, omilla rahoillaan. Kansanedustajat käyttävät jatkuvasti taksia meidän rahoillamme, joten heille olisi sosiaalisesti vaikeaa lakkauttaa lakisääteinen taksikartelli. Onneksi on muutama Anne Bernerin, Elina Lepomäen ja Antero Vartian kaltainen epäitsekäs sankari. Vartia onkin taloustieteilijäsukua ja tuntee hyvin julkisen valinnan teorian.

Ammattiliittojen etuoikeudet ja lakisääteinen työehtomonopoli ovat vielä paljon haitallisempia ja suurin syy työttömyyteen. Ne saavat silti lahjoa puolueita ja ehdokkaita kymmenillä miljoonilla ja jotkut jopa äänestävät heikäläisiä puolueiden puheenjohtajiksi.

]]>